Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το Detroit

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το Ντιτρόιτ

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το Ντιτρόιτ

Ο μεγαλύτερος δήμος των ΗΠΑ που χρεοκοπεί – Στα 18 δισ. δολάρια το χρέος – Απλήρωτοι επί μήνες ήταν οι δημοτικοί υπάλληλοι

Αίτηση πτώχευσης στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατέθεσε σήμερα η πόλη του Ντιτρόιτ, σύμφωνα με τα αμερικανικά δίκτυα, που επικαλούνται δικαστικές πηγές.

Το χρέος του δήμου, που παλεύει εδώ και καιρό με το «φάντασμα» της χρεοκοπίας, ανέρχεται σε 18 δισ. δολάρια. Και όπως αποδεικνύεται τελικά, παρά τις προσπάθειες του δήμου, δεν κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση, προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ, αφού είναι η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη που χρεοκοπεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές από τις δομές του δήμου έχουν σταματήσει να λειτουργούν, όπως η φύλαξη πάρκων, οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι υπηρεσίες καθαριότητες, ενώ οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι καιρό απλήρωτοι.

Την είδηση ότι το Ντιτρόιτ πρόκειται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης ανέδειξε η εφημερίδα Detroit Free Press, αποκαλύπτοντας δικαστικό έγγραφο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, θα ξεκινήσει σύμφωνα με τον νόμο η περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, και η οποία θα διαρκέσει από έναν έως τρεις μήνες.

Το άλλοτε «κόσμημα» της αυτοκινητοβιομηχανίας έχασε το μισό πληθυσμό του μέσα σε διάστημα 60 ετών. Σταδιακά, οι μεγάλοι όμιλοι εγκατέλειψαν την πόλη, επιφέροντας σκληρό πλήγμα στην οικονομία της.

Με ενδιαφέρον και αγωνία αναμένεται στο μεταξύ η αντίδραση των αγορών στην είδηση για την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε το Ντιτρόιτ, και ειδικά το πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

email
Πηγή άρθρου: protothema.gr