Εξήντα οκτώ χρόνια από την Απόβαση της Νορμανδίας

Η Απόβαση της Νορμανδίας

Η Απόβαση της Νορμανδίας

Πριν από 68 χρόνια, το συννεφιασμένο πρωινό της 6ης Ιουνίου 1944, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, μετέδωσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Το τείχος του Χίτλερ σπάει καθώς οι Σύμμαχοι προωθούνται στην ενδοχώρα». Ήταν η ημέρα της Απόβασης της Νορμανδίας. Στην ιστορία θα έμενε γνωστή και ως D-Day.

Το ρεπορτάζ περιέγραφε τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: η απόβαση της Νορμανδίας ήταν ένα κρίσιμο πλήγμα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και, όπως συμφωνούν οι ιστορικοί, ένα από τα σημεία που έκριναν την έκβαση του πολέμου.

Πολλές χιλιάδες στρατιωτών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά -ανάμεσά τους κάποιοι χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στο πεδίο της μάχης- πάτησαν τα γαλλικά εδάφη υποστηριζόμενοι από 4.000 πλοία και 11.000 αεροπλάνα.

Εκεί τους υποδέχθηκε ένα θανατηφόρο κρεσέντο από τα πυροβόλα των Γερμανών. Οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στην ακτή έπεσαν εκεί -αλλά, ενώ το αίμα τους έβαφε την άμμο και αναμειγνυόταν με τη θάλασσα σε ένα αποτρόπαιο και συγκλονιστικό θέαμα, οι υπόλοιποι κατάφεραν να περάσουν και να εξουδετερώσουν την εχθρική απειλή.

Την ίδια ώρα, οι αλεξιπτωτιστές των Συμμαχικών στρατευμάτων που ετοιμάζονταν για τις ρίψεις επάνω από το πεδίο της μάχης έπαιρναν στα χέρια τους το περίφημο σημείωμα του Αϊζενχάουερ: «Στρατιώτες, ναύτες, αεροπόροι της Συμμαχικής Δύναμης, ετοιμάζεστε να εισέλθετε στη Μεγάλη Σταυροφορία για την οποία αγωνιζόμαστε όλους αυτούς τους μήνες. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω σας. Η ελπίδα και οι προσευχές των απανταχού ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία είναι μαζί σας…»

email
Πηγή άρθρου: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press