Φέτος είναι η χρονιά του Φιδιού

H χρονιά του Φιδιού

H χρονιά του Φιδιού

Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γιορτάσουν την έλευση της χρονιάς του Φιδιού, την ημέρα που είναι γνωστή ως κινεζική Πρωτοχρονιά και αποτελεί τη σημαντικότερη για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου.

Η πρώτη μέρα της νέας χρονιάς είναι αύριο, όπου το νέο φεγγάρι θα γίνει ορατό στον ουρανό. Για το κινέζικο ημερολόγιο, το 2013 είναι η χρονιά του Φιδιού, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη από τη χρονιά του Δράκου.

Στην Κίνα εκτιμάται ότι περίπου 200.000.000 άνθρωποι ταξιδεύουν για να γιορτάσουν την ημέρα μαζί με την οικογένειά τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στις κρατήσεις εισιτηρίων και στις μετακινήσεις. Εκτιμάται, μάλιστα, πως πρόκειται για τη μαζικότερη μετακίνηση πληθυσμού από καταβολής κόσμου.

Χθες τα πλήθη συνέρρευσαν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και σταθμούς λεωφορείων με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Αρκετοί εξ αυτών, μάλιστα, ήταν αποφασισμένοι (σ.σ.: όπως είναι λογικό, λόγω της έκτασης της Κίνας) να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα. Οι μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν αδειάσει από εσωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στις απομακρυσμένες επαρχίες της ενδοχώρας απολαμβάνοντας τις διακοπές τους.

Το απόγευμα της παραμονής η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να επιβαρυνθεί σε ανυπολόγιστο βαθμό, καθώς περίπου 700.000.000 άνθρωποι θα συντονιστούν στα εορταστικά προγράμματα της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων και μια περφόρμανς της Celine Dion, που θα ερμηνεύσει το περίφημο τραγούδι του «Τιτανικού». Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι το «My Heart Will Go On» είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο τραγούδι στην Κίνα, με πρώτο το -κάτι παραπάνω από- κλασικό «Happy Birthday».

O παραγωγός της τηλεοπτικού σόου, όμως, δέχτηκε εντολή από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη να ρίξει αισθητά το μπάτζετ, υπό τη σκιά των πρόσφατων σκανδάλων διαφθοράς που κλονίζουν το κυβερνών κόμμα.

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου απευθύνουν έκκληση σε όσους απομείνουν στην πόλη να περιορίσουν κατά το δυνατόν τη χρήση πυροτεχνημάτων, λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης ατμόσφαιρας και του νέφους που εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες.

Το φίδι έχει μάλλον διφορούμενο συμβολισμό για τους Κινέζους. Από τη μια συνδέεται με τη μαγεία, την ομορφιά και την ευφυΐα, και από την άλλη με την περηφάνια και τον θυμό.Στις αγορές, πάντως, πάσης φύσεως κόκκινα και χρυσά διακοσμητικά αντικείμενα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, καθώς τα εν λόγω χρώματα συνδέονται με την καλοτυχία και την ευημερία…

email
Πηγή άρθρου: zougla.gr