Φρανκφούρτη-Blockupy: «Πεινάτε; Φάτε έναν τραπεζίτη»

Επεισόδια στην Φρανκφούρτη

Επεισόδια στην Φρανκφούρτη (Πηγή φωτογραφίας:newscode,gr)

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα 400 ακτιβιστές στη Φρανκφούρτη με την κατηγορία ότι αψήφισαν την απαγόρευση να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η διαδήλωση στη γερμανική οικονομική πρωτεύουσα εντασσόταν στην τετραήμερη κινητοποίηση κατά του καπιταλισμού που θα συνεχιστεί και αύριο Σάββατο. «Πεινάτε; Φάτε έναν τραπεζίτη», έγραφε ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές έξω απο τον ουρανοξύστη Messeturm, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Goldman Sachs και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Ορισμένες μπουτίκ και καταστήματα ειδών πολυτελείας στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Φρανκφούρτης κατέβασαν ρολά ή ενίσχυσαν την ασφάλειά τους με αφορμή την κινητοποίηση, μολονότι δεν έχουν σημειωθεί ζημιές. Επίσης το Αγγλικό Θέατρο, που βρίσκεται κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακύρωσε τις παραστάσεις που θα έδινε σήμερα και αύριο.

Την Δευτέρα, τοπικό δικαστήριο είχε δώσει την έγκρισή του για το ρέιβ πάρτι που οργάνωσαν οι ακτιβιστές την Τετάρτη και για την πραγματοποίηση της αυριανής διαδήλωσης, όμως απαγόρευσε να γίνουν άλλες κινητοποιήσεις στο ενδιάμεσο.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν οργή για την μιζέρια που λένε ότι επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στους λαούς με τον τρόπο που αντιδρούν στην οικονομική κρίση, που εντάθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την επανέναρξη της σεναριολογίας σχετικά με το εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Χθες Πέμπτη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 150 διαδηλωτές διότι παραβίασαν την απαγόρευση . Την Τετάρτη, είχαν απομακρύνει, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια βίας, διαδηλωτές έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα χθες ενώ οι εμπορικές τράπεζες στην πόλη, πολλές εκ των οποίων έχουν καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω διαδηλώσεων, ανέφεραν ότι λειτούργησαν κανονικά. «Η λειτουργία μας δεν αντιμετώπισε δυσχέρειες. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Commerzbank.

Η αστυνομία απέκλεισε την έδρα της Deutsche Bank. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσης ότι η λειτουργία της δεν επηρεάστηκε.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και έχει κληθεί -από πολιτικούς, επενδυτές, ειδικούς κι ακόμη και διαδηλωτές- να κάνει περισσότερα. Το διοικητικό της συμβούλιο λέει ότι ήδη απέτρεψε μια σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν χορήγησε έκτακτη ρευστότητα χωρίς προηγούμενο σε πολλές τράπεζες, και μεταθέτει την ευθύνη για την ανάληψη περαιτέρω μέτρων στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης έχει φέρει ενισχύσεις από άλλες γερμανικές πόλεις για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα. Σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί.

email
Πηγή άρθρου: newscode.gr