Η Αλάσκα θαυμάζει το μεγαλύτερο παλιρροϊκό κύμα του καλοκαιριού

Ένα καγιάκ μόλις που διακρίνεται να ακολουθεί το γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα στο Τέρνεγκεν Αρμ

Ένα καγιάκ μόλις που διακρίνεται να ακολουθεί το γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα στο Τέρνεγκεν Αρμ. (Φωτογραφία: Associated Press ).

Σέρφινγκ στην Αλάσκα; Ακούγεται απίθανο, κι όμως συμβαίνει μια φορά το χρόνο: Αρκετοί σέρφερ και εκατοντάδες τουρίστες συγκεντρώθηκαν σε έναν στενό κόλπο κοντά στο Άνκοραντζ για να θαυμάσουν το μεγαλύτερο παλιρροϊκό κύμα του καλοκαιριού, ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που γενικά εμφανίζεται κατά την ευθυγράμμιση της Γης με τη Σελήνη και τον Ήλιο.

O κόλπος του Τέρνεγκεν Αρμ είναι μια λωρίδα νερού που φτάνει σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στην ενδοχώρα της Αλάσκα. Από την πλημμυρίδα στην άμπωτη, η στάθμη του νερού ανεβοκατεβαίνει κατά τουλάχιστον 6 μέτρα κάθε μέρα.

Λόγω των ρηχών νερών και της γενικότερης μορφολογίας του κόλπου, το Τέρνεγκεν Αρμ είναι μια από τις σχετικά λίγες περιοχές του κόσμου όπου εμφανίζονται τακτικά παλιρροϊκά κύματα. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται, με αποτέλεσμα να φτάνει στο μέγεθος η βαρυτικής τους επίδραση στα νερά της Γης.

Αυτό σημαίνει ότι με την άμπωτη τα νερά υποχωρούν περισσότερο από ό,τι συνήθως, ενώ με την πλημμυρίδα φτάνουν ψηλότερα από το κανονικό.

Σε στενούς κόλπους όπως το Τέρνεγκεν Αρμ, η πλημμυρίδα που έρχεται από τον ωκεανό συναντά την άμπωτη που υποχωρεί από το βάθος του κόλπου. «Το κύμα εμφανίζεται στο σημείο όπου συγκρούονται αυτοί οι δύο όγκοι νερού» εξηγεί ο Μάικλ Λόσον, μετεωρολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού στο Άνκορατζ.

Το απόγευμα της Τρίτης, το ύψος του κύματος στο Τέρνεγκεν Αρμ εκτιμάται ότι είχε ύψος πάνω από ένα μέτρο και κάλυψε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στον κόλπο.

«Ήταν μια ωραία μεγάλη βόλτα, τόσο μεγάλη ώστε τα πόδια μου άρχισαν να κουράζονται» σχολίασε η Σου Άιβς, η οποία κάλυψε απόσταση εκατοντάδων μέτρων σερφάροντας στο κύμα.

email
Πηγή άρθρου: in.gr