Οι μέτοχοι δεν έκαναν «like» στο facebook

Οι μέτοχοι δεν έκαναν «like» στο facebook

Οι μέτοχοι δεν έκαναν «like» στο facebook.

Στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών έχει τεθεί η αρχική δημόσια εγγραφή του facebook, σφίγγοντας τον κλοιό πιέσεων γύρω από την ίδια την εταιρεία, τη Morgan Stanley – τη μεγαλύτερη ανάδοχο στη διαδικασία προσφοράς μετοχών – αλλά και το Χρηματιστήριο Nasdaq.

Οι μετοχές του facebook υποχωρούν σταθερά από την ημέρα εισαγωγής τους στη Νέα Υόρκη, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 19 δισ. δολάρια. Οι μέτοχοι του facebook κατέθεσαν χθες αγωγή στο περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ορισμένων τραπεζών με επικεφαλής τη Morgan Stanley, υποστηρίζοντας ότι επηρεάσθηκαν από την υποβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα του facebook, πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή, ύψους 16 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Mορgan Stanley είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα έσοδα του facebook λίγες ημέρες πριν από την αρχική δημόσια εγγραφή, μια πληροφορία που όμως δεν αποκάλυψε στην αγορά πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Ο επικεφαλής των χρηματιστηριακών αρχών της Μασσαχουσέτης, Γουίλιαμ Γκάλβιν, απέστειλε δικαστική κλήτευση στη Morgan Stanley, διερευνώντας την υπόθεση. Την ίδια στιγμή, ο Ρικ Κέτσαμ, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής για τη Βιομηχανία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών παραδέχθηκε ότι το ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η Morgan Stanley υπερασπίσθηκε το ρόλο της στην αρχική δημόσια εγγραφή του facebook. «Η Morgan Stanley ακολούθησε την ίδια διαδικασία για την προσφορά μετοχών του facebook που ακολουθεί για όλες τις αρχικές δημόσιες εγγραφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Πεν Πέντλετον.

Οι μετοχές του facebook έχουν χάσει το 18% της αξίας τους κατά τις τρεις πρώτες ημέρες από το «ντεμπούτο» τους στο Χρηματιστήριο Nasdaq – στο πλαίσιο της δεύτερης μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας εγγραφής στην ιστορία των ΗΠΑ – οδηγώντας τους επενδυτές στο να επιρρίψουν ευθύνες στη Morgan Stanley, το μεγαλύτερο εκ των 33 αναδόχων της διαδικασίας.

Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι απέστειλε αντίγραφο του αναθεωρημένου φυλλαδίου που είχε καταθέσει το facebook στις 9 Μαΐου σε όλους τους θεσμικούς και μικροεπενδυτές. Το αναθεωρημένο φυλλάδιο αποκάλυπτε ότι οι ρυθμοί αύξησης των διαφημιστικών εσόδων δεν συμβαδίζουν με την αύξηση των χρηστών του δημοφιλούς site κοινωνικής δικτύωσης.

Επιλεκτική γνωστοποίηση

Η αποκάλυψη των υποβαθμισμένων προβλέψεων σε ορισμένους, μεγάλους θεσμικούς επενδυτές αφήνουν τόσο το facebook όσο και τη Morgan Stanley εκτεθειμένους σε κατηγορίες για επιλεκτική γνωστοποίηση των πληροφοριών, την ώρα που πολλοί μικρότεροι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές του site κοινωνικής δικτύωσης κατά την αρχική δημόσια εγγραφή έμειναν στο σκοτάδι.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr