Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα στον κόσμο

Xριστουγεννιάτικη κάρτα

Xριστουγεννιάτικη κάρτα

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα παρουσιάστηκε από τον Callcott Horsley στο Λονδίνο και μάλιστα εμφανίστηκε στην αγορά αρκετούς μήνες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και πιο συγκεκριμένα την 1η του Μαΐου του 1843.

Η κάρτα κυκλοφόρησε σε πολλά αντίτυπα και απεικόνιζε μια οικογένεια με μικρά παιδιά να πίνουν κρασί μαζί, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και αποδείχθηκε για πολλούς αμφιλεγόμενη εικόνα.

Το παράδοξο είναι ότι δεν επιλέχθηκε για την κάρτα μία αμιγώς εορταστική ατμόσφαιρα, με χριστουγεννιάτικο στολισμό ή χειμωνιάτικο τοπίο αλλά μια εικόνα όπου μια εύπορη οικογένεια κάθεται σε ένα τραπέζι και διασκεδάζει τσουγκρίζοντας τα ποτήρια, ένα ζωγραφικό έργο του John Callcott Horsley.

Παρόλα αυτά δύο παρτίδες καρτών (περίπου 2.050 τεμάχια) τυπώθηκαν και πουλήθηκαν το ίδιο έτος μέχρι τα Χριστούγεννα προς ένα σελίνι η καθεμία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πολλά χρόνια (μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα) οι αγγλικές κάρτες σπάνια απεικόνιζαν θρησκευτικά θέματα, ενώ κυριαρχούσε η θεματολογία με λουλούδια, νεράιδες και ανοιξιάτικα τοπία. Επιπλέον οι χιουμοριστικές εικόνες με παιδιά και ζώα είχαν την τιμητική τους, ενώ κατά την περίοδο των Παγκοσμίων Πολέμων τα πατριωτικά θέματα κυριαρχούσαν στις περισσότερες χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Στην πορεία του χρόνου κυριάρχησαν σκηνές με τη Γέννηση και την έλευση του Αϊ-Βασίλη, ενώ δεν λείπουν και οι χειμωνιάτικες σκηνές στην ύπαιθρο αλλά και αυτές της οικογενειακής θαλπωρής δίπλα στο τζάκι.

email
Πηγή άρθρου: perierga.gr