Οι τοίχοι που “μιλάνε” στην εξεγερμένη Τουρκία

Τουρκία Γκράφιτι

Τουρκία Γκράφιτι

Το κλίμα εμφυλίου που επικρατεί τις τελευταίες επτά ημέρες στην Τουρκία, όπως αποκαλύπτεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων, έρχεται να συμπληρώσει ένα blog που φιλοξενεί εικόνες με “επαναστατικά” γκράφιτι των διαδηλωτών.

Μετά το γκράφιτι-μήνυμα που έστειλαν οι Τούρκοι διαδηλωτές στη χώρα μας, με το οποίο ρωτούσαν αν “Η Ελλάδα είναι μαζί μας; Με αγάπη από την Τουρκία”, ένας χρήστης συγκεντρώνει στο tumblr φωτογραφίες με συνθήματα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τοίχοι δημόσιων κτηρίων, σπιτιών και ιδιωτικών εταιρειών έχουν “διακοσμηθεί” με γκράφιτι. Πανό ζωγραφισμένα με συνθήματα και εμπνευσμένα σχέδια αποτυπώνουν την αντίθεση των Τούρκων πολιτών στις προκλητικές και αμετακίνητες δηλώσεις του Ερντογάν, καθώς και στα αναχρονιστικά νομοσχέδια που προτίθεται να περάσει – μεταξύ άλλων την απαγόρευση των φιλιών σε δημόσιους χώρους και τη μερική απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ.

Βέβαια, όλα ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όταν στις 31 Μαΐου η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον περίπου 1.000 πολιτών που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο ισοπέδωσης του πάρκου της πλατείας, με σκοπό την ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων και ενός ξενοδοχείου.

Οι πορείες των Τούρκων πολιτών συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες, ενώ στο “χορό” των διαδηλώσεων συμμετείχαν πολλές μεγάλες πόλεις της γειτονικής χώρας, όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Τουρκία Γκράφιτι

Ταγίπ… Έκανα τρία παιδιά. Όχι επειδή το ζήτησες εσύ, αλλά επειδή έκανα ελεύθερα σεξ

Τουρκία Γκράφιτι

Και θα πίνω και θα φιλάω

Τουρκία Γκράφιτι

Πήγαμε στην αντίσταση. Δάσκαλε, θα γυρίσουμε, μην μας βάλεις απουσία

Τουρκία Γκράφιτι

Τουρκία Γκράφιτι

Πάρτι επανάστασης! Καλεσμένος όλος ο λαός. (Θα έχει και πιλάφι)

Τουρκία Γκράφιτι

Όλα για το κεφάλαιο, αγάπη μου

Τουρκία Γκράφιτι

Ο χρόνος σου τελείωσε, Ταγίπ

Τουρκία Γκράφιτι

Δεν θέλουμε δακρυγόνα, θέλουμε δικαιοσύνη

Τουρκία Γκράφιτι

Κλείσε την τηλεόραση και βγες στο δρόμο για τη δημοκρατία

Τουρκία Γκράφιτι

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr