«Ήταν ντροπή όσα κάναμε στους Έλληνες το 1955», λέει στέλεχος του Ερντογάν

Χουσεΐν Τσελίκ

Χουσεΐν Τσελίκ

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δικαίωμα που πηγάζει από τη Συνθήκη της Λοζάνης, παραδέχθηκε ο Χουσεΐν Τσελίκ (φωτογραφία), εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Radikal, ο κ. Τσελίκ τόνισε χαρακτηριστικά πως αν είχε τη σχετική δικαιοδοσία, η Σχολή θα λειτουργούσε σε 24 ώρες.

Είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν:

«Στερούνται ισχύος τα επιχειρήματα που τάσσονται εναντίον της επαναλειτουργίας. Όσο ασκούσα καθήκοντα υπουργού Παιδείας, θα μπορούσα να ανοίξω τη σχολή σε 24 ώρες, εάν δεν εκδηλώνονταν οι αντιρρήσεις των κρατικών μηχανισμών και αν είχα τη σχετική δικαιοδοσία».

Ο κ. Τσελίκ έκανε και ιστορική αναδρομή, με το ίδιο πνεύμα αυτοκριτικής. Είπε πως «οι μη μουσουλμάνοι έχουν αντιμετωπιστεί ως άλλοι, στην Τουρκία» και χαρακτήρισε «ντροπή» πρακτικές του τουρκικού κράτους, όπως ήταν ο Φόρος Περιουσίας και τα βίαια γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955, σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Τσελίκ πρόσθεσε:

«Όταν συστάθηκε το τουρκικό κράτος, στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες. Τώρα όμως αριθμούν 1.500. Θα έφευγαν, εάν ζούσαν άνετα;»

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr