«Καίει» το BBC το σκάνδαλο παιδεραστίας με τον παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ

Ο Τζίμι Σάβιλ

Ο Τζίμι Σάβιλ.

Ενώπιον των μελών της επιτροπής της βουλής, o γενικός διευθυντής του BBC Τζορτζ Εντγουίσλ, επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις, υπερασπιζόμενος των τακτικών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου, αρνούμενος ότι αποπειράθηκε να συγκαλύψει την υπόθεση του παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ, σε βάρος του οποίου υπήρξαν εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και ανηλίκων κοριτσιών. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πρόκειται για υπόθεση που προκαλεί φρίκη.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα. . . όποιος το εξετάζει δεν μπορεί παρά να αισθάνεται φρίκη», είπε ο Εντγουίσλ στα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Μέσων ενημέρωσης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το δημόσιο βρετανικό δίκτυο, που λειτουργεί εδώ και 90 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στη μακρά ιστορία του μετά τις καταγγελίες πως έπαυσε την έρευνα που είχαν κάνει δικοί του δημοσιογράφοι για το σκάνδαλο Σάβιλ.

Ο Εντγουίσλ, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση του δικτύου μόλις τον Αύγουστο, εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής μια ημέρα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι το BBC οφείλει να «δώσει απαντήσεις», κι ενώ έχει αρχίσει να διεξάγεται αστυνομική έρευνα.Ο επικεφαλής του δικτύου παραδέχθηκε ότι η διοίκησή του καθυστέρησε πολύ περισσότερο από ό,τι θα όφειλε να αντιμετωπίσει το θέμα.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πιθανό η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και νεαρών γυναικών να ήταν εκτεταμένη στην βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απάντησε: «δεν έχω ακόμα σχηματίσει μια επαρκώς ευρεία εικόνα ώστε να γνωρίζω εάν [η κακοποίηση] ήταν ενδημική».

Πρόσθεσε ότι «η ερώτηση-κλειδί για μένα είναι ποια ήταν η έκταση» της υπόθεσης, ενώ τόνισε πως «ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό είναι να το εξετάσουμε όσο πιο βαθιά και πλατιά θα μπορούσαμε».

Η υπόθεση παιδεραστίας από μέρους του διάσημου- στη Βρετανία- παρουσιαστή Σάβιλ είναι το σοβαρότερο σκάνδαλο που πλήττει το BBC μετά την παραίτηση το 2004, του τότε γενικού διευθυντή και προέδρου του, αφότου το δίκτυο είχε μεταδώσει πως ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε «εξωραΐσει» τις πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής για να δικαιολογηθεί η εισβολή στο Ιράκ το 2003, κάτι που σύμφωνα με δικαστική έρευνα ήταν ψευδές.

Ο Στίβεν Χιούλετ, πρώην στέλεχος του BBC, δήλωσε ότι εάν ανακύψει πως το ρεπορτάζ των συντελεστών της εκπομπής Newsnight για την υπόθεση κόπηκε «εξαιτίας εταιρικών συμφερόντων, αυτό θα ήταν καταστροφή» για το δίκτυο.

«Καίει» το BBC το σκάνδαλο παιδεραστίας με τον παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ

Την εποχή που ελήφθη η απόφαση να κοπεί το ρεπορτάζ αυτό, ο Εντγουίσλ ήταν επικεφαλής του τμήματος BBC Vision, το οποίο επιβλέπει την παραγωγή και την κατάρτιση του προγράμματος του δικτύου.

Οι καταγγελίες και η παραίτηση

Ο Πίτερ Ρίπον, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Newsnight, η οποία μεταδίδεται από το BBC Two, είχε “κόψει” το ρεπορτάζ που περιείχε μαρτυρίες γυναικών που κατηγορούσαν τον Σάβιλ ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά, τον Δεκέμβριο του 2011, λίγο μετά το θάνατο του διάσημου παρουσιαστή και ενώ τα Χριστούγεννα ήταν προγραμματισμένες εκπομπές για τη ζωή του και το φιλανθρωπικό του έργο.

Οι κατηγορίες αυτές εντέλει είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Οκτωβρίου του 2012, με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ από το ανταγωνιστικό δίκτυο ITV, το οποίο περιείχε μια σειρά συνεντεύξεων με γυναίκες, οι οποίες κατήγγειλαν πως ο Σάβιλ τις είχε κακοποιήσει όταν ήταν 12 ετών και μικρότερα, μερικές φορές μέσα στις εγκαταστάσεις του BBC.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πίεση από την διοίκηση του δικτύου να διακοπεί η έρευνα για τον Τζίμι Σάβιλ, ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο και αρνήθηκε την συγκάλυψη από την διοίκηση του BBC, δηλώνοντας παράλληλα ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε να έχει δοθεί συνέχεια στην έρευνα του Newsnight.

Σημείωσε επίσης ότι ο αρχισυντάκτηςτου Newsnight, Πίτερ Ρίπον, αποφάσισε μόνος του να διακόψει την έρευνα, «χωρίς εξωτερικές πιέσεις». Διευκρίνισε πάντως ότι του ζήτησε να παραιτηθεί εξαιτίας ανακριβειών στις εξηγήσεις που έδωσε για τους λόγους για τους οποίους κόπηκε το ρεπορτάζ για τον Σάβιλ.

Τη Δευτέρα, το δίκτυο προχώρησε σε κάποιες διορθώσεις για συγκεκριμένα στοιχεία που αναφερόταν στο κείμενο-εξήγηση του Ρίπον, σημειώνοντας ότι η αιτιολόγηση του αρχισυντάκτη της εκπομπής Newsnight ήταν «ανακριβής και ατελής από ορισμένες πλευρές» και ανακοίνωσε ότι ο Πίτερ Ρίπον «παραιτήθηκε».

«Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές διότι το BBC μετέβαλε ουσιωδώς την εκδοχή των γεγονότων που πρόβαλε για την ακύρωση της προβολής ενός ντοκιμαντέρ (της εκπομπής) Newsnight για τον Τζίμι Σάβιλ», δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία οφείλεται να δοθούν απαντήσεις», τόνισε.

Ένας «σερ»…αρπακτικό»

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία έχει αρχίσει πλέον ποινικού χαρακτήρα έρευνα, τα περίπου 200 θύματα, στην πλειονότητά τους ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις επιθέσεις του παρουσιαστή.

Ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος έχει αρχίσει δύο ανεξάρτητες έρευνες για το θέμα, τις οποίες διεξάγουν ανεξάρτητες προσωπικότητες περιλαμβανομένου του Νικ Πόλαρντ, του πρώην επικεφαλής του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News.

Ένα από τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις είναι γιατί η συμπεριφορά του Σάβιλ δεν αντιμετωπίστηκε ενόσω ο παρουσιαστής βρισκόταν ακόμη εν ζωή, είπε ο Τζον Γουίτινγκεϊλ, πρόεδρος της μιας εκ των δύο επιτροπών εσωτερικής έρευνας.

Ο εκκεντρικός Σάβιλ, γνωστός για την ξανθή του κόμη, τα εκκεντρικά του κοστούμια και τα πούρα, πέθανε σε ηλικία 84 ετών τον Οκτώβριο του 2011. Είχε επιδοθεί σε φιλανθρωπικό έργο και είχε τιμηθεί με τον τίτλο του “σερ” από τη βασίλισσα. Δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούσαν στην μνήμη του έγινε γνωστό ότι πρόκειται να κλείσουν.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις φέρεται να έγιναν σε μια περίοδο περίπου 60 ετών

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr