Το κόστος για την Ελλάδα από πιθανή επέμβαση στη Συρία

«Χειρουργικές» επιδρομές στη Συρία

«Χειρουργικές» επιδρομές στη Συρία

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τη Συρία αναμένει η ελληνική διπλωματία, με κανέναν στο υπουργείο εξωτερικών να μη διακινδυνεύει πρόβλεψη για την εξέλιξη της συριακής κρίσης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, είναι πεπεισμένη ότι παρά τις περιπλοκές τόσο με τους συμμάχους του όσο και στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα μπορέσει να υπαναχωρήσει από το χτύπημα που έχει προαναγγείλει.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφή τη θέση της δια του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία συνοψίζεται στο δίπτυχο ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί “ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση” αλλά και ότι “θα πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία, μέσω της “Γενεύης ΙΙ”, για μια οριστική και βιώσιμη λύση στην περιοχή”.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη δυνατότητα επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, στην Αθήνα δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία δίνουν μια μάχη αμοιβαίας εξόντωσης.

Στο περιθώριο της συριακής κρίσης, η αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική δημιουργεί ευκαιρίες, τις οποίες η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να αξιοποιήσει, διαθέτοντας το πλεονέκτημα της σταθερότητας, ως χώρας – μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, και με τον τρόπο αυτό να ανακτήσει κύρος και να αποδυναμώσει την αρνητική εικόνα η οποία συνοδεύει τη χώρα μας διεθνώς το διάστημα των τελευταίων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο, στη διάρκεια της οποίας προέκυψε η κοινή ελληνοαιγυπτιακή διακήρυξη προθέσεων των δύο χωρών, να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες στους στη Μεσόγειο.

Για το αποτέλεσμα αυτό είχε προηγηθεί μια εντατική προετοιμασία και συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ άλλων την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Λαίδη Αστον.

Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε το περιεχόμενο των συζητήσεών του στο Κάιρο στους Ευρωπαίους συναδέλφους του, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στο συμβούλιο αυτό συζητήθηκε και το θέμα της Συρίας, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία, πάντως, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση. Το ζήτημα των διευκολύνσεων, τις οποίες αναμένεται να ζητήσουν οι ΗΠΑ -αν χρειαστεί- και τις οποίες αναμένεται να παρέχει η ελληνική πλευρά, καθώς αυτές απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις και της διατλαντικές συμφωνίες, θα προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση με την Αριστερά, η οποία τάσσεται κατηγορηματικά κατά της παροχής διευκολύνσεων και της χρήσης των αμερικανικών βάσεων.

Στο ενδεχόμενο της κλιμάκωσης της κρίσης αναμένεται να εμπλακούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χώρες ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα στην περιοχή, όπως η Τουρκία, αλλά και το Ισραήλ, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει και την ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της κοινής συνεδρίασης των δύο υπουργικών συμβουλίων στη χώρα αυτή τον Οκτώβριο.

Ουδόλως αμελητέο, τέλος, δεν είναι το ενδεχόμενο, μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τις χώρες της περιοχής.

Ήδη από το τέλος Αυγούστου έχουν επανεξετασθεί όλα τα επιχειρησιακά σχέδια, και γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και συντονισμού των αρμοδίων φορέων, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι μηχανισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων για έναν ενδεχόμενο απεγκλωβισμό των Ελλήνων υπηκόων που βρίσκονται στη Συρία.

Το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης απασχολεί επίσης τις ελληνικές αρχές και έχουν ανασυρθεί πάλι τα σχέδια που είχαν εκπονηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτός ο κίνδυνος, ωστόσο, θεωρείται αμελητέος.

Πηγή: Καθημερινή

email