Με φόντο την κρίση στην Ευρώπη τιμούν Γερμανία και Γαλλία τα 50 χρόνια συμφιλίωσης

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος στα χνάρια του Κόνραντ Άντεναουερ και του Σαρλ ντε Γκωλ.(Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Από κοινού τίμησαν Ολάντ και Μέρκελ τα 50 χρόνια γαλλογερμανικής συμφιλίωσης σε επετειακές εκδηλώσεις στη Ρεμς της Γαλλίας, με τους δύο ηγέτες να υπογραμμίζουν πως η στενή συνεργασία Παρισιού και Βερολίνου βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης -μηνύματα που παίρνουν ιδιαίτερη σημασία με φόντο την κρίση στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρακολούθησαν την τελετή στον καθεδρικό της Ρεμς, στα χνάρια των προκατόχων τους Σαρλ ντε Γκωλ και Κόνραντ Άντεναουερ.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες ήταν παρόντες στα αποκαλυπτήρια πλακέτας για τη συμφιλίωση με την επιγραφή στα γερμανικά, που έρχεται ως «ταίρι» δίπλα στην πρώτη πλακέτα που είχαν τοποθετήσει μισό αιώνα πριν οι ντε Γκωλ και Άντεναουερ.

«Παραφωνία» στο κλίμα της ημέρας ο βανδαλισμός τάφων Γερμανών στρατιωτών στη βόρεια Γαλλία.

Άγνωστοι ξήλωσαν τους ξύλινους σταυρούς περίπου 40 Γερμανών στρατιωτών από το νεκροταφείο του Σεν-Ετιέν α Αρν, από την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου, κάιγοντας κάποιους από αυτούς.

Το Παρίσι καταδίκασε διέταξε έρευνα για το περιστατικό, καταδικάζοντάς το «ως φρικιαστική ιεροσυλία».

email
Πηγή άρθρου: in.gr