Νεκρός ο Έλληνας όμηρος στη Νιγηρία

Νεκρός ο Έλληνας όμηρος στη Νιγηρία

Νεκρός ο Έλληνας όμηρος στη Νιγηρία

Την τραγική είδηση της εκτέλεσης του του Έλληνα ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία, επιβεβαίωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο άντρας ήταν στέλεχος λιβανέζικης εταιρίας και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό και απήγαγαν επτά άτομα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ακόμα ότι η οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση μας σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, διπλωμάτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών. Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρου (Ανσαρ αλ Μουσλίμεν) ανακοίνωσε μέσα από ένα βίντεο ότι εκτέλεσε τους επτά ομήρους, ως αντίποινα για μία επιχείρηση απελευθέρωσής τους από νιγηριανές και βρετανικές δυνάμεις.

Ωστόσο η σχετική πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί. Ακόμα και ο εκπρόσωπος της νιγηριανής αντικατασκοπείας για τον βόρειο τομέα της χώρας, είχε εκφράσει «αμφιβολίες» για την πληροφορία περί εκτέλεσης των ομήρων.

email
Πηγή άρθρου: protothema.gr