Ντομάτες στο ΔΝΤ οι Πορτογάλοι

Διαδήλωση στην Πορτογαλία

Διαδήλωση στην Πορτογαλία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε 40 πόλεις της Πορτογαλίας, διαμαρτυρόμενοι κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών, που απαιτούν δραστικές μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό.

Οι διαδηλωτές πέταξαν ντομάτες και μπουκάλια μπύρας στα γραφεία του ΔΝΤ στη Λισσαβόνα, με την αστυνομία να συλλαμβάνει δύο άτομα.

Στο Αβέιρο, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Οι διαμαρτυρίες είχαν ως στόχο κυρίως τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, και το σχέδιο του να αυξήσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, από το 11% στο 18%, το επόμενο έτος, με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, από 23,75% σε 18%.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, είπε ότι το μέτρο έχει ως στόχο, να ενθαρρύνει τις προσλήψεις ανέργων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας, απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση την Πέμπτη, για την πρόταση προϋπολογισμού για το 2013.

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία, ώστε να εγκρίνει τη νομοθεσία για την αύξηση των φόρων εισοδήματος, τη μείωση στις συντάξεις και να επεκτείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται για νέες μεγάλες διαδηλώσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πηγή άρθρου: protothema.gr