Ο Έλληνας που διέπρεψε σε Κίνα, Ιαπωνία και Αυστραλία

Ελληνική σημαία

Ελληνική σημαία.

Με παραμύθι μοιάζει η ιστορία του 95χρονου ομογενή Βύρωνα Θεοφάνη, που ήταν η πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου «Οι Έλληνες στην Άπω Ανατολή» του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη.

Ο ίδιος ο συγγραφέας το αναγνώρισε αυτό, σε πρόσφατη ομιλία του, δίνοντας στοιχεία για τον κ. Θεοφάνη για τον οποίο είπε, μεταξύ άλλων:

«Η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου οφείλεται σ΄ έναν πρωτοπόρο Έλληνα έποικο, ο οποίος βίωσε το οδοιπορικό του Ελληνισμού στην Κίνα, Μαντζουρία, Ιαπωνία και Αυστραλία και ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα, το εφαλτήριο και την πηγή έμπνευσης του βιβλίου. Ο ίδιος άνθρωπος περιέβαλε με περισσή αγάπη το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών (ΕΚΕΜΕ), προσφέροντας 100.000 δολάρια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τάμη ο Βύρων Θεοφάνης, βρέθηκε νεότατος στην Κίνα, εμπορεύτηκε ποτά στο Μούγντεν και στο Χαρμπίν, ανέλαβε εργοστάσιο επεξεργασίας βότκας στη Σαγκάη, γνώρισε και σχετίστηκε φιλικά με την οικογένεια του Χαράλαμπου Δουκάκη (συγγενή του Μιχάλη Δουκάκη, υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ) στο Τιεντσίν και το Πεκίνο και τις τρεις θυγατέρες του, οι δύο εκ των οποίων, η Τρούλα και η Μάχη Δουκάκη, βρίσκονται στην Αυστραλία, διέφυγε στην Ιαπωνία το 1950, εργάστηκε ως άτυπος πρέσβης του Ελληνισμού, διέσωσε από τον Πόλεμο της Κορέας, τον Νικήτα Βενιζέλο, ευεργέτησε παλιννοστούντες Έλληνες, ίδρυσε με άλλους Έλληνες τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο, την Κοινότητα των Ελλήνων στο Τόκιο, και άνοιξε κατάστημα σουβενίρ στη Γιοκοχάμα με τον αδελφό του Πλάτωνα Θεοφάνη (ο οποίος είχε νυμφευτεί στο Μούγτεν τη γοητευτική Κλαύδια Στεφανίδη, θυγατέρα του εκδιωγμένου από το σταλινικό καθεστώς Πόντιου πρόσφυγα δασκάλου, Βλαδίμηρου Στεφανίδη).

Η Κλαύντια και τα παιδιά τους, που γεννήθηκαν στην Κίνα και στην Ιαπωνία και που σήμερα ζουν στην Αυστραλία, προστάτευσαν δεκάδες έλληνες στρατιώτες της κορεατικής εκστρατείας και παρασημοφορήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία, για τη εθνική τους δράση στην Ιαπωνία.

Ο Βύρων Θεοφάνης, περιζήτητος γαμπρός – σχετίστηκε με τη δημοφιλέστερη ηθοποιό της Ιαπωνίας της περιόδου 1946-1962, τη γοητευτική και θρυλική για τους φίλους του παγκόσμιου κινηματογράφου, Sugi Yoko, την οποία δεν νυμφεύθηκε (δεν το επέτρεψαν οι γονείς της) – αφού επισκέφτηκε σύντομα την Ελλάδα, εγκαταστάθηκε μαζί με τον αδελφό του Πλάτωνα στη Μελβούρνη.

Στη Μελβούρνη γνώρισε την αείμνηστη σύζυγό του, Γκόλφω, άνοιξε δικό του εργαστήριο και αργότερα εργοστάσιο καφέ, το περίφημο Oassis Coffee, έκανε οικογένεια με τρία παιδιά (τους Βασίλη, Ειρήνη και Τίνα) υπηρέτησε τους ΑΧΕΠΑ, ενίσχυσε τις ελληνικές σπουδές, τα γράμματα και προσπάθησε να σηκώσει την Ελλάδα ψηλότερα, κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμα και στα 95 του.

email
Πηγή άρθρου: nooz.gr