«Όχι» της βρετανικής Βουλής στην πρόταση για στρατιωτική δράση στη Συρία

Ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο η πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για ανάμειξη της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία, 272 υπέρ και 285 κατά, θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση.

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μία στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μία σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω, όμως, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Μετά την ψηφοφορία, ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο Χάμοντ στο BBC.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα απογοητευτούν με την ανακοίνωση αυτή και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουν τη διαβούλευση» με το Λονδίνο, «έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, αμέσως μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν μια διεθνή συμμαχία για να δράσουν από κοινού για τη Συρία.

«Είναι ο στόχος του προέδρου Ομπάμα και της κυβέρνησής μας. Όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας και προσπάθειας».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν την Πέμπτη στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά» είπε ο Ένγκελ.

Μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας ήταν «εκτός ημερήσιας διάταξης» και τόνισε ότι οι βουλευτές αντέδρασαν στην «υπεροπτική και απερίσκεπτη» πρόταση του πρωθυπουργού.

Συνολικά 30 Συντηρητικοί και εννέα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον.

Η ήττα αυτή ερμηνεύεται ως πλήγμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει ήδη αποδυναμωθεί καταθέτοντας την πρόταση για στρατιωτική δράση στη Συρία σε απάντηση των απαιτήσεων των Εργατικών για περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ενοχή του προέδρου Άσαντ.

email
Πηγή άρθρου: in.gr