Οχυρώνεται η Νέα Υόρκη έναντι του κυκλώνα «Σάντι»

Οχυρώνεται η Νέα Υόρκη έναντι του κυκλώνα «Σάντι»

Οχυρώνεται η Νέα Υόρκη έναντι του κυκλώνα «Σάντι».

Με υποχρεωτική εκκένωση παράκτιων περιοχών στη Νέα Υόρκη, κλείσιμο σχολειών, δημόσιων χώρων και αναστολή κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς, οχυρώνεται η πόλη έναντι του κυκλώνα Σάντι ο οποίος θα χτυπήσει τη Δευτέρα  με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι θα φέρει ισχυρούς ανέμους ή και πλημμύρες. Ανοιχτό παραμένει το αεροδρόμιο, μειωμένες όμως οι πτήσεις λόγω ακυρώσεων, κυρίως σε πτήσεις εσωτερικού.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, τα σχολεία θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά ενώ κάποιες παράκτιες περιοχές της πόλης θα εκκενωθούν υποχρεωτικά λόγω της Σάντι.

Το μέτρο αφορά 375.000 ανθρώπους που κατοικούν στην Ζώνη Α της Νέας Υόρκης, ανέφερε ο δήμαρχος, περιοχή που περιλαμβάνει και το Μανχάταν.

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,3 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Άιλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι Αρχές.

Εν τω μεταξύ, διακόπτεται από τις 19:00 τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) η λειτουργία του δικτύου των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, για προληπτικούς λόγους εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Σάντι, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Εκτός από το μετρό, οι Αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ.

Το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει ανοιχτό την Κυριακή, σύμφωνα με τις Αρχές, πολλές πτήσεις (κυρίως εσωτερικές) που ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα έχουν ήδη ακυρωθεί.

«Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό», σημείωσε ο Κουόμο.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν άλλοι αξιωματούχοι στην συνέντευξη Τύπου.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Σάντι.

Η Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για τη Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις.

Μεγάλη πιθανότητα καταστροφών

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Κίνδυνος υπάρχει και για το εσωτερικό, μακριά από τις ακτές, κυρίως εξαιτίας από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα που αναμένεται –αν φυσικά συμβούν- να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όταν η Σάντι φτάσει στην ανατολική ακτή προειδοποίησε σχετικά ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Παρατήρησης Τυφώνων (NHC).

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 1 (δηλαδή της χαμηλότερης από όλους) στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, προειδοποίησε, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.

Τον Οκτώβριο του 1991, σημειώνεται, μια τεράστια καταιγίδα είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων και ζημιές 200 εκατομμυρίων δολαρίων. «Όμως τότε οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν περιοριστεί στη νότια Νέα Αγγλία», σημειώνει μέλος του NHC. Με την «Σάντι», η περιοχή που θα πληγεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι ζημιές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε.

Πολιτικές επιπλοκές

Πέρα από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η επικείμενη άφιξη της «Σάντι» στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ δημιουργεί κίνδυνο για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, κυρίως για τους εκλογείς που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν εκ των προτέρων, δήλωσε ένας από τους βασικούς συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλουμε προφανώς μια απρόσκοπτη πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα, επειδή πιστεύουμε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι ψηφίσουν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά μας», δήλωσε στο CNN ο Ντέιβιντ Αξελροντ και πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που ο τυφώνας περιπλέκει τα πράγματα, αυτό είναι μια πηγή ανησυχίας».

Ο κυκλώνας Σάντι έχει ήδη διαταράξει το πρόγραμμα των δύο υποψηφίων ενώ απομένουν εννέα ημέρες για τις εκλογές, αναγκάζοντάς τους να ακυρώσουν δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολιτείες που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ακύρωσε τις προγραμματισμένες δημόσιες συγκεντρώσεις την Δευτέρα στην Βιρτζίνια και την Τρίτη στο Κολοράντο για να μείνει στον Λευκό Οίκο και να παρακολουθεί την κατάσταση.

Πηγή άρθρου: philenews.com