Ολυμπιακοί Αγώνες για διαφημιστές στο Facebook

Λογότυπο Ολυμπιακών αγώνων Λονδίνο 2012

Λογότυπο Ολυμπιακών αγώνων Λονδίνο 2012.(Πηγή φωτογραφίας:huffingtonpost.com)

Η προσοχή των διαφημιστών στρέφεται στο Facebook εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Όπως οι αθλητές αγωνίζονται για το χρυσό μετάλλιο, έτσι και οι διαφημιστές μετατρέπουν το Facebook σε «στίβο», καθώς η προσοχή των διαφημιστικών εταιρειών στρέφεται στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα σηκώσουν το κύριο βάρος της προβολής των εταιρειών, κάνοντας τους χρήστες να συζητούν online για τα προωθούμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι μεγάλες εταιρείες έβλεπαν πάντα τους Ολυμπιακούς ως ένα εξαίρετο μέσον για να φέρουν το καταναλωτικό κοινό κοντά στα προϊόντα τους. Αυτό το έτος, είναι πάρα πολλοί αυτοί που τους αντιμετωπίζουν ως μία αφορμή για πρόκληση συζητήσεων στο Facebook, που θα μπορούσαν να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις.

Οι αγώνες θα διαρκέσουν από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου. «Το 2008 ήταν περισσότερο για τα επί πληρωμή media» λέει ο Μαρκ Ρένσο, στέλεχος της Leo Burnett, μονάδας της διαφημιστικής Publicis. «Τώρα ο λόγος που θέλουν να δημιουργήσουν σχέσεις με τους καταναλωτές είναι για να έχουν διαμοιραζόμενα media».

Ο χρόνος που περνούν οι χρήστες του Ίντερνετ στα social media πλέον είναι πάρα πολύς: μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, περίπου 794 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν το Facebook κάθε μήνα, και ο καθένας περνούσε κατά μέσο όρο 377 λεπτά εκεί, σύμφωνα με μετρήσεις της comScore Inc.

To 2008 το Facebook είχε περίπου 145 εκατομμύρια χρήστες. Το online marketing τότε επικεντρωνόταν στη δημιουργία ιστοσελίδων. Σήμερα, οι εταιρείες καταστρώνουν εκτεταμένες καμπάνιες με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στο Facebook, αλλά και άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Pinterest και το Twitter.

Η Samsung Electronics πρόσφατα παρουσίασε το US Olympic Genome Project. Πρόκειται για ένα παιχνίδι με όνομα «How Olympic Are You?» το οποίο εκθέτει τις «σχέσεις» του «παίκτη» με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρίσκοντας αθλητές από την ίδια πόλη, ή με τα ίδια γούστα σε ταινίες, μουσική κλπ. Συλλέγει τις πληροφορίες συνδεόμενο με τη σελίδα του χρήστη στο Facebook και δίνει βραβεία όπως εκπτώσεις σε ηλεκτρονικά είδη και ταξίδια στους Ολυμπιακούς για να τον κάνει να επιστρέψει ξανά και ξανά. Όποτε ένας χρήστης ολοκληρώσει μία δραστηριότητα (όπως ένα κουΐζ), μπορεί να δημοσιεύσεις τα αποτελέσματα στη σελίδα του στο Facebook.

Το Facebook είναι «όπου είναι και οι καταναλωτές» λέει ο Ραλφ Σαντάνα, ανώτατο στέλεχος του τμήματος marketing της Samsung. «Εάν μπορείς να κατανοήσεις πώς να δημιουργείς κοινότητες γύρω από το brand σου, είναι πανίσχυρο».

Οι καταναλωτές περνούν περίπου 8 λεπτά ανά λεπτό στο «How Olympic Are You?», σύμφωνα με τον Σαντάνα- διπλάσιος χρόνος από αυτόν που περνούν σε άλλα, συνηθισμένα sites της Samsung.

Τα social media «μας ωθούν προς υλικό που μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ καταναλωτών» είπε ο Τζέημς Ίντι, της Coca-Cola Co. Η Ολυμπιακή καμπάνια της εταιρείας είναι το «Move to the Beat», βασισμένο σε ένα τραγούδι του DJ Mark Ronson και της τραγουδίστριας Katy B. Οι χρήστες μπορούν να συγκεντρώσουν τμήματά του στο Facebook και να δημιουργήσουν μία δική τους έκδοση του τραγουδιού για τη δική τους σελίδα.

Η Procter & Gamble αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε τη διαφήμιση «Thank You Mom», που δείχνει μητέρες από όλο τον κόσμο να μεγαλώνουν Ολυμπιακούς αθλητές. Ο Μαρκ Πρίτσαρντ, στέλεχος του τμήματος global marketing & brand building, ελπίζει πως οι online επισκέπτες θα κάνουν «like» το βίντεο στο Facebook, φέρνοντας κινητικότητα στις σελίδες που έχει φτιάξει η εταιρεία για προϊόντα όπως το Tide, τα Pampers και τα καλλυντικά Oil of Olay και Cover Girl.

Πολλές εταιρείες αναπτύσσουν τρόπους υπολογισμού το πόσο «αξίζει» το κάθε «like» ή «share», βασιζόμενες σε παράγοντες όπως ο αριθμός των θεάσεων. Οι δαπάνες από τους σπόνσορες για τα ψηφιακά media για τους Ολυμπιακούς του 2012 αντιστοιχούν στο 15-20% των προϋπολογισμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τραβώντας κεφάλαια που παλαιότερα θα πήγαιναν στην τηλεόραση. Το κόστος μίας εκτεταμένης multimedia Ολυμπιακής καμπάνιας υπολογίζεται μεταξύ 30 και 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή άρθρου: kathimerini.gr