
Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο.
Μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις από υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Πέμπτης, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Πηγές από τους Αδελφούς Μουσουλμάνων ανακοίνωσαν ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Middle East (MENA) μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.
Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τηρείται με περιπολίες των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και τη συνδρομή «ομάδων πολιτών», οι οποίοι κυκλοφορούν σε δρόμους μεγάλων πόλεων ή στήνουν πρόχειρα οδοφράγματα για να ελέγχουν όσουν περνούν.
Πάντως, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο Κάιρο το απόγευμα από το τέμενος αλ-Ιμάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν ότι 421 πολίτες σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης όλη η χώρα τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της μεταβατικής προεδρίας, η οποία παράλληλα ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπλέον, από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί (τοπική ώρα, 20:00 και 07:00 στην Ελλάδα) οι Αρχές επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας. Το μέτρο ισχύει μέχρι νεοτέρας σε επαρχίες με αστικά κέντρα, μεταξύ άλλων την Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλίγια, αλλά και σε όλο το εύφλεκτο τις τελευταίες εβδομάδες Σινά.
«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του στρατού.
Διεθνής καταδίκη και ταξιδιωτικές οδηγίες
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (οι δυτικές χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν το πραξικόπημα) περιορίστηκε αρχικά σε συστάσεις για αποφυγή ακροτητών, καταδίκη της βίας και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπανκ Γκι-μουν καταδίκασε τη βία κατά των υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι «η βία και η υποκίνηση σε αυτήν δεν είναι η απάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος», καλώντας όλους τους Αιγύπτιους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην προώθηση μιας διαδικασίας συμφιλίωσης από την οποία δεν θα εξαιρείται καμία πλευρά.
Εκ μέρους της ΕΕ η επικεφαλής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις αιγυπτιακές Αρχές σε αυτοσυγκράτηση, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.
Aπό τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι ο «κόσμος παρακολουθεί» τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο για μια ακόμα φορά να γίνεται σαφής αναφορά στο ζητούμενο: ότι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αλλά και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι τα «θλιβερά γεγονότα» δεν βοηθούν, ώστε η χώρα να βρει το δρόμο της. «Ο δρόμος της βίας οδηγεί σε μεγαλύτερη αστάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Παρίσι για να εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Η Ρωσία από την πλευρά της συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ενώ ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Κϊνα είναι «πολύ ανήσυχη» για τις εξελίξεις και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκληθεί σύντομα» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Σε άλλο μήκος κύματος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που μετέδωσε αργά το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν: «Τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους.»