Ποιά είναι η εικόνα των Γερμανών στον κόσμο

Eλλάδα-Γερμανία

Eλλάδα-Γερμανία

Πώς βλέπουν αλήθεια τους Γερμανούς οι άλλοι λαοί; Ανταποκριτές σε δεκαπέντε χώρες ανά τον κόσμο δίνουν τη δική τους απάντηση σε ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο «Έτσι μας βλέπει ο κόσμος».

Πολύ αυταρχικοί, διδακτικοί, ανυπόμονοι, τα ξέρουν όλα καλύτερα, ψυχροί και εγωκεντρικοί. Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που κυριαρχούν κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης για τους Γερμανούς. Τους χαρακτηρισμούς αυτούς επιβεβαιώνουν δεκαπέντε ανταποκριτές. Τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα συμπεριέλαβε στο βιβλίο της η δημοσιογράφος Χάνι Χις. Το βιβλίο της έχει τον τίτλο «Έτσι μας βλέπει ο κόσμος» και ο κάθε ανταποκριτής συνέγραψε το κομμάτι για την χώρα στην οποία βρίσκεται.

«Μας σέβονται και παρακολουθούν με ενδιαφέρον την πολιτική ελίτ, αλλά και μια κάποια έκπληξη. Μιλάω περισσότερο για την Ουάσινγκτον, διότι θεωρούν ότι λόγω της οικονομικής μας δύναμης θα έπρεπε να αναμιγνυόμαστε ακόμα περισσότερο από ό,τι προς το παρόν κάνει η Γερμανία» λέει η Χάνι Χις, η οποία ήταν για χρόνια ανταποκρίτρια στην Ουάσινγκτον για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης.

Οι Έλληνες τους εκτιμούν αλλά δεν τους συμπαθούν

Σύμφωνα με το βιβλίο της πάντως, ο θαυμασμός για τις θετικές πλευρέςτων Γερμανών υπερτερεί. Παρά τις επικρίσεις οι Γερμανοί θεωρούνται επίσης επιμελείς, πειθαρχημένοι, καλά οργανωμένοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα και οι Ιταλοί αλλά και οι Έλληνες, οι οποίοι συχνά στις διαδηλώσεις παρομοιάζουν την καγκελάριο Μέρκελ με τον Χίτλερ και κάνουν λόγο για «ναζιστική» συμπεριφορά αναγνωρίζουν τις αρετές των Γερμανών. Αυτό επιβεβαιώνει τουλάχιστον και ο δικός μας ανταποκριτής Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος συνέγραψε το κομμάτι για το πώς βλέπουν οι Έλληνες του Γερμανούς:

«Οι Γερμανοί έχουν την εικόνα ότι είναι πειθαρχημένοι, οργανωμένοι, προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουν. Βέβαια αυτό που λένε κάποιοι Έλληνες είναι ότι είναι τόσο προσηλωμένοι που τείνουν να επικεντρώνονται σε αυτό και να αποκόπτονται από τους γύρω. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αναγνώριση, υπάρχει σεβασμός αλλά υπάρχει και η αίσθηση ότι τους σέβονται αλλά δεν τους συμπαθούν. Το ίδιο λέει και ο Γερμανός ανταποκριτής στη Μαδρίτη. Μας επαινούν αλλά δεν μας αγαπούν, λέει περιγράφοντας τη στάση των Ισπανών, η οποία είναι παρεμφερής με αυτή των Ελλήνων».

Πολωνοί, Ρώσοι και Ισραηλινοί ξέχασαν το παρελθόν

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι Κινέζοι, όπως λέει ο Έρνινγκ Τσου, ο οποίος εργάζεται επίσης για την DW. «Σέβονται τους Γερμανούς για τους μεγάλους φιλοσόφους τους, μουσικούς και επιστήμονες, αλλά η Γερμανία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή με την εικόνα της. Θεωρείται πολύ αυταρχική». Επίσης οι Κινέζοι θεωρούν πως οι Γερμανοί δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη δική τους κουλτούρα και δεν είναι γενικότερα διεθνώς προσανατολισμένοι. Απογοητευμένοι δηλώνουν και οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι θεωρούν πως έκαναν τόσα πράγματα, ωστόσο η καγκελάριος μια φορά μόνο πήγε στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια ενώ στην Κίνα πήγε έξι φορές μέσα στο ίδιο διάστημα.

Οι Τούρκοι βλέπουν και αυτοί με σκεπτικισμό τους Γερμανούς κυρίως από τότε που αποκαλύφθηκε ότι οχτώ Τούρκοι έπεσαν θύματα της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU. Στη Ρωσία, την Πολωνία και το Ισραήλ πάλι έχουν ξεχάσει το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας και θεωρούν αυτονόητες σήμερα τις σχέσεις μαζί της. Αυτό που κυρίως βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι εκτιμούν τις επιτυχίες των Γερμανών σε οικονομικό επίπεδο, σε προσωπικό επίπεδο ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις.

email
Πηγή άρθρου: dw.de