Πιστωτική κάρτα με το πρόσωπο του Μαρξ

Πιστωτική κάρτα

Πιστωτική κάρτα

Στην πόλη Τσέμνιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας έχουν αρχίσει και πάλι να μεταφέρουν την εικόνα του Καρλ Μαρξ, αυτή τη φορά όχι στήνοντας αγάλματα, αλλά τυπώνοντας το πρόσωπό του σε… πιστωτικές κάρτες!

Πολλοί, λοιπόν, υπήκοοι, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες με τυπωμένη πάνω τους την μορφή του ανθρώπου που προφήτευε το τέλος του καπιταλισμού και τον θρίαμβο του κομμουνισμού.

Το πρόσωπο του Μαρξ με σοβαρή έκφραση εμφανίζεται να κοιτάζει προς την κατεύθυνση του λογότυπου της Mastercard…. Το απόλυτο σχήμα οξύμωρο!

Πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, οι κάτοικοι του Τσέμνιτς – που τότε ήταν γνωστό ως Καρλ Μαρξ Σταντ -όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είχαν συνηθίσει να βλέπουν το πρόσωπο του Μαρξ στα χαρτονομίσματα των 100 μάρκων.

Το Τσέμνιτς, που ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε ως πρότυπη σοσιαλιστική πόλη, ενώ οι κάτοικοί της ακόμη και σήμερα υπερηφανεύεται για το ύψους επτά μέτρων άγαλμα του Μαρξ στο κέντρο της.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, η πόλη έχει βυθισθεί σε οικονομικό μαρασμό και ο πληθυσμός της έχει μειωθεί κατά 20%.

Στα ανατολικά τμήματα Γερμανίας υπάρχει διάχυτο ένα αίσθημα νοσταλγίας για το παλαιό σοσιαλιστικό καθεστώς της DDR, επί των ημερών του οποίου οι πολίτες στερούνταν από τη μια πολλές ελευθερίες, αλλά από την άλλη είχαν εγγυημένη εργασία και κοινωνική ασφάλιση.

Η τάση αυτή, πάντως, να τυπώνονται, δηλαδή, πιστωτικές κάρτες με τη μορφή του Μαρξ, δεν περιορίζεται μόνον στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Έχουμε λάβει παραγγελίες ακόμη κι από πελάτες σε δυτικογερμανικά κρατίδια, οι οποίοι μας ρωτούν εάν μπορούν να ανοίξουν έναν τοπικό λογαριασμό σε εμάς ώστε να αποκτήσουν την κάρτα με το πρόσωπο του Μαρξ», τόνισε ο ίδιος υπεύθυνος της Sparkasse.

Σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2008, το 52% των Ανατολικογερμανών δήλωνε πως πιστεύει πως η οικονομία της ελεύθερης αγοράς «είναι απρόσφορη», ενώ το 43% ήθελε να επιστρέψει ο σοσιαλισμός.

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr