“Εικόνες Βαρβαρότητας στην Δανία” – Διαδικτυακή προσέγγιση

Δολοφονία δελφινιών

Νησιά Φερόε

Σε χθεσινό μας άρθρο προωθήσαμε ένα email που λάβαμε από το Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού σχετικά με κάποιες εικόνες βαρβαρότητας στα νησιά Φερόες με σφαγή φαλαινών. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό βρήκαμε ότι αυτό ως θέμα υφίσταται από το 2008 με συχνές προωθήσεις μηνυμάτων για περισσότερη ευαισθητοποίηση.

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο http://www.kefaloniatoday.com/epikerotita/kosmos/apisteftes-ikones-varvarotitas-apo-politismenous-danous-74837.html

Από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι πράγματι οι εικόνες είναι αληθινές αλλά πρόκειται για φάλαινες-οδηγούς και όχι για δελφίνια όπως αναφέρει το κείμενο.

Επίσης δεν θεωρείται έθιμο για την ενηλικίωση αλλά για κυνήγι φαλαινών από τους  κατοίκους της περιοχής ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το κρέας της φάλαινας και λίπος θεωρείται από τους νησιώτες να είναι ένα σημαντικό μέρος της βασικής διατροφής τους.

Το κρέας φάλαινας δεν πωλείται, αλλά είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όποιον το θέλει. Ό, τι έχει απομείνει είναι δωρεά στο τοπικό νοσοκομείο και των ηλικιωμένων πολιτών στο νησί.

Οι νησιώτες χρησιμοποιούν το λίπος και  το δέρμα.

Από αναφορές στο διαδίκτυο

To παραπάνω μήνυμα διαμαρτυρίας επικρίνει τη θανάτωση φαλαινών στις Νήσους Φερόες και περιλαμβάνει μια σειρά από φωτογραφίες που απεικονίζουν γραφικά αυτή την αιματηρή σφαγή. Το μήνυμα ζητά από τη Δανία, της οποίας οι νήσοι Φερόε είναι ένα μέρος, να σταματήσει τη σφαγή και καλεί τους αναγνώστες να προωθήσουν το μήνυμα, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το θέμα.

Τέτοιο κυνήγι φαλαινών όντως συμβαίνουν στα νησιά Φερόε, συνήθως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Οι Νήσοι Φερόε αποτελούνται από μια σειρά από μικρά κατοικημένα νησιά. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες φάλαινες σκοτώνονται σε αυτές τις σφαγές. Το κυνήγι είναι μη εμπορικού χαρακτήρα και ο καθένας στις νησιωτικές κοινότητες μπορεί να συμμετάσχει κατά βούληση. Όταν ένα κοπάδι των φαλαινών εντοπίζεται κοντά στην ακτή, αγγελιοφόροι αποστέλλονται για να ενημερώσουν τους κατοίκους

Ένας σχηματισμός των μικρών σκαφών στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν τις φάλαινες στην ξηρά, όπου στα ρηχά νερά και σκοτώνονται από τους νησιώτες. Ένα ειδικό μαχαίρι φαλαινοθηρίας χρησιμοποιείται για να κόβει τη σπονδυλική στήλη του ζώου κοντά στο ραχιαίο πτερύγιο.

Η Σφαγή των φαλαινών συμβαίνει στις Νήσους Φερόε για εκατοντάδες χρόνια και θεωρείται από τους νησιώτες να είναι ένα σημαντικό μέρος του κοινωνικού πολιτισμού τους. Είναι γενικά μόνο κάτοικοι των Νήσων Φερόε άνδρες που παίρνουν μέρος στις δολοφονίες ενώ οι γυναίκες κοιτάζουν.

Το κυνήγι φαλαινών έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και έχει χαρακτηριστεί ως περιττό και βάρβαρο

Ωστόσο, οι κάτοικοι υπερασπίζονται ι σθεναρά το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στο κυνήγι. Η καταχώρηση της Wikipedia σχετικά με το θέμα σημειώνει:

Οι περισσότεροι των Νήσων Φερόε υποστηρίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να πιάσουν φάλαινες δεδομένου ότι το έκαναν για αιώνες. .

Το κυνήγι των φαλαινών δεν γίνεται σαν ‘έθιμο για την ενηλικίωση αλλά από ντόπιους κάτοικους των Νήσων Φερόε.

Το κυνήγι φαλαινών δεν υπάρχει για εμπορικούς λόγους, αλλά και για την εσωτερική διανομή τροφίμων στα νοικοκυριά και δεν πιστεύουν ότι η φάλαινα πιλότος για να είναι είδος υπό εξαφάνιση .

Ισχυρίζονται στη συνέχεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο είναι τόσο μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα της παραγωγής ζωικών τροφίμων που έχουν διατυπωθεί μη ρεαλιστικές αντιλήψεις για το πώς τα τρόφιμα έρχονται πραγματικά στα τραπέζια τους.

Ωστόσο, οργανώσεις προστασίας δεν θεωρούν ότι αυτοί οι παράγοντες είναι επιχειρήματα για τη συνέχιση των σφαγών.

Υποστηρίζουν ότι τα σύγχρονα Νησιά Φερόε έχουν άφθονη τροφή και δεν απαιτούν κρέας φάλαινας για να επιβιώσουν, όπως σε προηγούμενους αιώνες. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι φάλαινες στην περιοχή είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά επίπεδα PCBs υδραργύρου, καθώς και περιβαλλοντικά δηλητήρια και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος φάλαινας μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των νησιωτών..

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και οι Νήσοι Φερόε είναι πράγματι ένα μέρος του Βασιλείου της Δανίας, είναι σε μεγάλο βαθμό μια αυτόνομη οντότητα

Τα Νησιά Φερόε είναι αυτοδιοικούμενα στα περισσότερα άλλα θέματα, πλην των εξωτερικών υποθέσεων, το νομικό σύστημα και την άμυνα. Επιπλέον, αν και η Δανία είναι σίγουρα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Νήσοι Φερόε δεν είναι.

Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team