Πως το Enola Gay έριξε την βόμβα στη Χιροσίμα

Η Χιροσίμα αδιάψευστος μάρτυρας του πυρηνικού εφιάλτη, 68 χρόνια μετά

Η Χιροσίμα αδιάψευστος μάρτυρας του πυρηνικού εφιάλτη, 68 χρόνια μετά

Πλάνα από την αποστολή ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα από το Enola Gay, μαζί με “μπλεγμένα” με “δραματοποιημένα” γυρίσματα συνθέτουν ένα δεκάλεπτο βίντεο που αποδίδει νομίζουμε -όσο αυτό είναι δυνατό- το τι συνέβη στη Χισροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Μια βόμβα που τελειώσε γρηγορότερα έναν πόλεμο αλλά άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας” για όλη την ανθρωπότητα.

 

Περίπου 50.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στη λιτή τελετή στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, τηρώντας ενός λεπτού σιγή ακριβώς στις 08:15, οπότε και το αμερικανό Enola Gay έριξε στις 6 Αυγούστου του 1945 τη βόμβα πάνω από την πόλη.

Ανάμεσά τους αρκετοί «χιμπακούσα», επιζώντες της καταστροφής, που έκαψαν θυμίαμα και προσευχήθηκαν για εκείνους που έχασαν. Ο μέσος όρος ηλικίας των «χιμπακούσα» είναι 79.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε τόνισε πως η Ιαπωνία έχει το υπέρτατο καθήκον, ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση, να παλέψει για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων ανά την υφήλιο. Στην ομιλία του πάντως, ο Άμπε δεν αναφέρθηκε στο δίλημμα για την ενεργειακή αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας, το οποίο ήρθε με τραγικό τρόπο ξανά στην επιφάνεια μετά τη Φουκουσίμα.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε όμως ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι. «Αυτό το καλοκαίρι, η Ιαπωνία ακόμη υποφέρει από τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και του πυρηνικού δυστυχήματος» είπε.

«Ο κόσμος της Χιροσίμα γνωρίζει καλά τη δοκιμασία της αποκατάστασης, και καλούμε την εθνική κυβέρνηση να καταρτίσει και να εφαρμόσει γρήγορα μία υπεύθυνη ενεργειακή πολιτική που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων» τόνισε.

email
Πηγή άρθρου: in.gr