Προάγγελος αλλαγής η νίκη του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα

Η νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα αποτελέσει μία αλλαγή για την Ευρώπη εν μέσω της κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, αναφέρει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

«Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κέρδισε απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, γεγονός που προαναγγέλλει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους» γράφει στην ηλεκτρονική πύλη της η βρετανική εφημερίδα The Independent.

«Ο Ολάντ θριαμβεύει απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Σαρκοζί» τονίζουν οι Times, ενώ για την εφημερίδα Guardian «ο Ολάντ κέρδισε την εξουσία στη Γαλλία, ανατρέποντας την τάση μιας δεξιόστροφης και ξενοφοβικής λοξοδρόμησης στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Η ταμπλόιντ Daily Mail αποχαιρετά στα γαλλικά τον «φιγουρατζή» Σαρκοζί γράφοντας «Αντίο πρόεδρε μπλινγκ-μπλινγκ».

Ο Ολάντ «υποσχέθηκε να αναθεωρήσει κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Σαρκοζί […]είναι αυτός που υπόσχεται να αλλάξει την κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ και να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική» για τον τερματισμό της κρίσης και τη σταθεροποίηση του ευρώ, σημειώνει η οικονομική πορτογαλική εφημερίδα Journal de Negocios επισημαίνοντας επίσης ότι στο Βερολίνο ο Ολάντ «είναι σχεδόν ανεπιθύμητο πρόσωπο».

«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει» τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Θα δούμε πώς [ο Ολάντ] θα τηρήσει την υπόσχεσή του για τροποποίηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Ολάντ σχεδιάζει να μιλήσει με τη Μέρκελ από απόψε κιόλας, για να θίξει το θέμα του γαλλο-γερμανικού άξονα» γράφει από την πλευρά του το ισπανικό Diario Economico.

«Στροφή της Γαλλίας προς τ’ αριστερά» γράφει η Corriere della Sera, οποία τονίζει ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη να τεθεί και ένας αναπτυξιακός στόχος «φαίνεται να δικαιώνουν την επιδίωξη του Ολάντ να προσθέσει ένα τέτοιο κεφάλαιο στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο».

Η ισπανική El Pais γράφει ότι «η αριστερά αναγεννήθηκε στις 6 Μαΐου στη Γαλλία» και ότι η εκλογή του Ολάντ «ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη Γαλλία και την Ευρώπη», κυρίως τερματίζοντας το «διευθυντήριο που ονομαζόταν Μερκοζί».
Στη Γερμανία, η Financial Times Deutschland αναφέρεται σε ένα «σημείο καμπής, κυρίως για την Άνγκελα Μέρκελ», κήρυκα της πολιτικής της λιτότητας ως απάντηση στην κρίση χρέους και η οποία δεν έκρυψε την υποστήριξή της προς τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Είναι πολύ δυσάρεστο για τη Μέρκελ. Όχι τόσο γιατί ο Ολάντ θα απειλούσε τη διάσωση του ευρώ. Αλλά διότι το αίτημά του για τη συμπλήρωση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα για την ανάπτυξη πλήττει την υπεροχή της καγκελαρίου στην Ευρώπη», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η βερολινέζικη Tagesspiegel θεωρεί ότι η Γαλλία «θα εγκαταλείψει συμβολικά την Βόρεια για τη Νότια Ευρώπη ως προς τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ότι η Γερμανία θα μείνει «με λίγους, υπερβολικά λίγους συμμάχους».

«Αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη Γαλλία, αυτό θα αποδυναμώσει το ευρώ» συμπληρώνει η εφημερίδα.

Ωστόσο για την Stuttgarter Zeitung, η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να αποδυναμώσει τη γερμανική θέση ως προς τη λιτότητα: «Όσο σημαντική και αν είναι η Γαλλία για την πρόοδο της Ευρώπης, δεν είναι αρκετά ισχυρή για να επιβάλει την βούλησή της στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες».

Η βελγική εφημερίδα Le Soir προειδοποιεί πάντως τον Ολάντ ότι «ο νικητής [των εκλογών] δεν θα έχει περίοδο χάριτος», ενώ στη Φινλανδία το δημόσιο ραδιόφωνο YLE θεωρεί ότι η εκλογή του Σοσιαλιστή υποψηφίου «δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γαλλία ,αλλά θα ταράξει επίσης το πολιτικό μέλλον όλης της Ευρώπης».

«Η εποχή του Σαρκοζί τελείωσε» αναφέρει η οικονομική, ολλανδική εφημερίδα Hudelsbald, ενώ για την De Telegraaf «η γιορτή έληξε για τον Σαρκοζί».

email
Πηγή άρθρου: in.gr