Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία στη σκιά της οικονομικής κρίσης

η σημαία της Καταλονίας

Η αξίωση της τοπικής κυβέρνησης συναντά όμως την απόλυτη άρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Αρτούρ Μας, ανακοίνωσε στο τοπικό Κοινοβούλιο πως οι εκλογές στην Αυτόνομη Περιφέρεια θα διεξαχθούν στις 25 Νοεμβρίου, δύο χρόνια πριν την κανονική ημερομηνία τέλεσής τους. Με δεδομένες τις τάσεις αυτονόμησης ακόμα και ανεξαρτησίας στην περιφέρεια, η εκλογή μπορεί να γίνει ένα άτυπο δημοψήφισμα…

Με την ανακοίνωσή του αυτή ο Μας εγκαινίασε την πρώτη ημέρα του διαλόγου για την κατάσταση στην Καταλονία.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με την πρόεδρο της τοπικής βουλής, Νούρια δε Τζίσπερτ, την οποία και προϊδέασε για την πρόθεσή του.

Ο Καταλανός πρόεδρος υπενθύμισε την ογκώδη διαδήλωση (με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους) που είχε πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, με αφορμή τη Ντιάδα, την εθνική εορτή της Καταλονίας, στις 11 Σεπτεμβρίου, και τη χαρακτήρισε «μεγίστη πράξη πίστης στην Καταλονία.

Πρόσθεσε δε πως πλέον εναπόκειται στους πολιτικούς να ερμηνεύσουν τα συμβάντα.

Σε δηλώσεις του, ο Μας επισήμανε πως «έφτασε η ώρα» να ασκήσει η περιφέρεια «το δικαίωμά της για αυτοδιάθεση».  Είναι πια ώρα οι Καταλανοί να αποφασίσουν για το μέλλον τους με τρόπο δημοκρατικό, ειρηνικό και εποικοδομητικό, πρόσθεσε.

* Από την πλευρά της η Μαδρίτη μέσω της (μάλλον αιφνιδιασμένης από την αναπάντεχη απόφαση του Μας) υπουργού Υγείας δήλωσε αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών πως «αυτές τις στιγμές η Καταλονία και η Ισπανία εκείνο που έχουν ανάγκη είναι η σταθερότητα, η συμφωνία και η σύμπνοια πάντων προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Εκείνο που χρειάζονται λιγότερο είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα».

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών καθιστά την παρούσα θητεία τη συντομότερη στην μεταφρανκική κοινοβουλευτική ιστορία της πλούσιας αλλά και χρεωμένης ισπανικής Αυτόνομης Περιφέρειας, που υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης αξιώνει από τη Μαδρίτη ένα ειδικό καθεστώς «δημοσιονομικού συμφώνου» και για ευρύτερη οικονομική αυτονομία, το οποίο θα συνίσταται κυρίως στην απ’ ευθείας συλλογή των φόρων από την τοπική κυβέρνηση.

Η αξίωση της τοπικής κυβέρνησης συναντά όμως την απόλυτη άρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο, οι Καταλανοί δεν σταματούν εκεί. Επισημαίνουν ότι πληρώνουν σε φόρους στη Μαδρίτη πολύ περισσότερα από όσα αποκομίζουν σε υπηρεσίες και προνόμια.

Όπως έδειξε η πρόσφατη διαδήλωση, η οικονομική κρίση (ίσως και λόγω εξαιτίας της κρίσης) ενισχύει τις τάσεις αυτονομίας ακόμα και ανεξαρτησίας—ένα από τα βασικά συνθήματα στη Ντιάδα ήταν άλλωστε «Καταλονία: το νέο κράτος της Ευρώπης».

email
Πηγή άρθρου: in.gr