Πρόστιμο 2.980 ευρώ στον Φάρατζ για τον χαρακτηρισμό «πατσαβούρα» στον Βαν Ρομπάι

Nigel Farage

Nigel Farage(Πηγή φωτογραφίας;e-go.gr)

Το ποσό των 2.980 ευρώ επιβλήθηκε ως πρόστιμο στο βρετανό ευρωβουλευτή και ευρωσκεπτικιστή, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο της Ε.Ε., τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, «πατσαβούρα» και «υπαλληλίσκο», κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Φεβρουάριο του 2010.

Το πρόστιμο προς το Βρετανό ευρωβουλευτή επικύρωσε πριν από λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο ίδιος ο Φάρατζ σχολίασε με νόημα στο Τwitter ότι «η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να γίνεται σεβαστή απ’ όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ελευθερία της έκφρασης δεν περιορίζεται στους υπέρμαχους της Ε.Ε.».

Το Μάρτιο του 2010 ο τότε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ είχε καταδικάσει τον «εκρηκτικό» ευρωβουλευτή σε πρόστιμο 2.980 ευρώ για τους χαρακτηρισμούς. Το ποσό αυτό ιστούται με δέκα ημερήσιες αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές για τη συμμετοχή τους στις εργασίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ο Φάρατζ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί η ποινή που του επιβλήθηκε, όμως στις 5 Σεπτεμβρίου απορρίφθηκε η προσφυγή του, ενώ υποχρεώθηκε να πληρώσει τα έξοδα της δίκης.

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr