Ρέσλερ: Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται

Φίλιπ Ρέσλερ

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Την άποψη ότι δεν μπορούν να «υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα εξέφρασε υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild.

«Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις, αυτή είναι η θέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η υπομονή [με την Ελλάδα] πλησιάζει στο τέλος της».

Επιπλέον, ο κ. Ρέσλερ διευκρίνισε πως το μόνιμο ταμείο ESM, που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του Ιουλίου, δεν αποτελεί όργανο διάσωσης της Ευρώπης με γερμανικά χρήματα. «Πρόκειται για ένα καθαρό σημάδι ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη και ικανή να επέμβει σταθεροποιητικά, εάν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ενδεικτικά ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «οι λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες της ευρωζώνης πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια και να μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους».

Ο κ. Ρέσλερ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως η παροχή κεφαλαίων στον ESM και τα προγράμματα διάσωσης δεν πρόκειται να οδηγήσει σε περικοπές κρατικών δαπανών και την αύξηση φόρων στη Γερμανία, επισημαίνοντας επίσης τη σημασία συγκράτησης του πληθωρισμού στη χώρα.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στην παροχή βοήθειας στην Ισπανία και την Κύπρο, οι οποίες τον Ιούνιο κατέθεσαν αίτημα υπαγωγής στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, ο γερμανός αξιωματούχος σχολίασε ότι «βοήθεια μπορεί να υπάρξει μονάχα ως αντάλλαγμα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», αποσαφηνίζοντας πως «δεν υπάρχει δύναμη δίχως αποζημίωση».

Εν τω μεταξύ, υπέρ του αυστηρού ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης από μία κεντρική ευρωπαϊκή αρχή τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του περιοδικού Spiegel.

email
Πηγή άρθρου: skai.gr