Σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo, κλείνει το Παρίσι πρεσβείες σε 20 χώρες

«Οι Άθικτοι 2»

«Οι Άθικτοι 2»: Έναν υπερορθόδοξο Εβραίο να σπρώχνει έναν μουσουλμάνο απεικονίζει το εξώφυλλο του περιοδικού, μέσα στο οποίο δημοσιεύονται αρκετά σκίτσα του Μωάμεθ

Πράξη έκανε την «απειλή» του το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το οποίο όντως δημοσίευσε την Τετάρτη αρκετά σκίτσα που σατιρίζουν τον Μωάμεθ -ανάμεσα στα οποία και μερικά στα οποία απεικονίζεται γυμνός- μετά το χάος που προκάλεσαν οι σκηνές της περιβόητης «βλάσφημης» ταινίας Innocence of Muslims.

Για το φόβο αντιδράσεων, το θα προχωρήσει Παρίσι προχωρά την Παρασκευή προληπτικά στο κλείσιμο πρεσβειών και σχολείων σε 20 χώρες ενώ στα γραφεία του περιοδικού έχουν σταλεί μονάδες της αστυνομίας για να αποτραπούν τυχόν επεισόδια.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την απαγόρευση της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της επίμαχης ταινίας λέγοντας πως όσοι αισθάνονται προσβεβλημένοι μπορούν να κινηθούν δικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, μέρος της εισόδου των γραφείων του περιοδικού είχε καεί όταν άγνωστοι είχαν ρίξει μολότοφ μετά τη δημοσίευση άλλων σκίτσων που επίσης θεωρήθηκαν προσβλητικά για τους μουσουλμάνους.

Το site του περιοδικού είχε πέσει το μεσημέρι της Τετάρτης, πιθανώς λόγω υπερβολικής κίνησης.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονίζεται ένας υπερορθόδοξος Εβραίος να σπρώχνει έναν μουσουλμάνο σε καροτσάκι, με τίτλο «Άθικτοι 2» και επισήμανση «μην σατιρίζετε» (η αναφορά γίνεται σε ταινία με αυτόν τον τίτλο που κυκλοφορεί στη Γαλλία με κεντρικά πρόσωπα έναν ανάπηρο πλούσιο και τον υπηρέτη του).

Μέσα στο περιοδικό δημοσιεύονται αρκετά σκίτσα του Μωάμεθ, σε μερικά από το οποία είναι γυμνός. Και μόνο η απεικόνηση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία για τους μουσουλμάνους.

Το περιοδικό είχε δηλώσει την πρόθεσή του να δημοσιεύσει τα σκίτσα τις τελευταίες ημέρες, με τη γαλλική κυβέρνηση να είχε καλέσει τους πάντες να δείξουν υπεθυνότητα και αποφευχθούν οι υπερβολές. Η διεύθυνση του περιοδικού υπερασπίστηκε την Τετάρτη τη δημοσίευση.

Αφού κυκλοφόρησε το περιοδικό την Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Είναι έξυπνο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά σε αυτό το περιβάλλον; Η απάντηση είναι όχι».

«Είμαι πολύ ανήσυχος» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, εξηγώντας ότι «μόλις είδα το εξώφυλλο έδωσα εντολή να ληφθούν μέτρα ασφάλειας [στις γαλλικές αποστολές] σε όλες τις χώρες που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα».

email
Πηγή άρθρου: in.gr