Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία

Η χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων ψηφίζει για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας. Τα γκάλοπ δίνουν προβάδισμα στο «Ναι» με 47%, έναντι 35% στο «Οχι». Στο 18% το ποσοστό των αναποφάσιστων

Στραμμένα στην Ιρλανδία θα είναι σήμερα τα βλέμματα της ευρωπαϊκής κοινότητας, αφού οι Ιρλανδοί θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα για το κατά πόσο θέλουν ή όχι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει προτείνει το Βερολίνο και τη λιτότητα που αυτό συνεπάγεται.

Η χώρα των 6,5 εκατ. κατοίκων, από την οποία κάθε μήνα τα τελευταία 2 χρόνια μεταναστεύουν εξαιτίας της λιτότητας και της ύφεσης περίπου 3.000 άνθρωποι, φαίνεται ότι έχει διχαστεί και πάλι, με τους υποστηρικτές του «Ναι» να συγκεντρώνουν το 47% και να βρίσκονται αρκετά πιο μπροστά στα γκάλοπ από αυτούς του «Οχι» που συγκεντρώνουν το 35%.

Το δεδομένο, όμως, που έχει προκαλέσει την αγωνία των κομμάτων της ιρλανδικής κυβέρνησης (Φίνε Γκέιλ και Εργατικοί), αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει το 18%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Σιν Φέιν που είναι υπέρ του «Οχι», αλλά και όλοι οι σχηματισμοί που υποστηρίζουν αυτή την επιλογή, όπως η Συμμαχία Ενωμένης Αριστεράς, έχουν κάνει σαφέστατα καλύτερη εκστρατεία στους δρόμους για να προωθήσουν την άποψή τους, ενώ η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας και η ενίσχυση της Αριστεράς στην Ελλάδα έχουν δώσει σημαντική ώθηση στο «Οχι» το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του «Ναι» από την πλευρά τους αναφέρουν ότι σε περίπτωση που σήμερα οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «Οχι», τότε η χώρα, η οποία εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης το 2010 χρηματοδοτούμενη με 85 δισ. ευρώ, δεν θα λάβει τα υπόλοιπα κεφάλαια για την οικονομική της ανάκαμψη και εάν δεν επικυρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν θα έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.

Κομισιόν
Στο μεταξύ, χθες η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η Ιρλανδία πρέπει να συνεχίσει να τηρεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για να μειώσει τις συνέπειες από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και από μία μικρότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί βέβαια ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο θα επικυρωθεί σε περίπτωση που 12 κράτη-μέλη της ΕΕ το εγκρίνουν. Προς το παρόν μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία το έχουν εγκρίνει, ενώ το έχουν απορρίψει η Μεγάλη Βρετανία και η Τσεχία.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr