Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν “Όχι” στην ανεξαρτησία

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν "Όχι" στην ανεξαρτησία

Οι Σκωτσέζοι ψήφισαν “Όχι” στην ανεξαρτησία

Μετά από μία πολύμηνη μάχη που οδήγησε στη Μεγάλη Πέμπτη της Σκωτίας, οπότε στήθηκαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, οι Σκωτσέζοι επέλεξαν τελικά να πουν “Όχι” στην ανεξαρτησία τους με ποσοστό 55,4% έναντι 44,6% που είπε “Ναι“.

Η επικράτηση του “Όχι” ήταν τελικώς άνετη και σαφώς μεγαλύτερη από τα ποσοστά που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, να παραμείνει η Σκωτία μέρος της Μ. Βρετανίας επέλεξαν 1.914.187 ψηφοφόροι, έναντι 1.539.920 που τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας δεν κατάφεραν να πείσουν την πλειονότητα των συμπατριωτών τους, ως εκ τούτου χάθηκε η ευκαιρία να βαδίσουν μόνοι τους 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.

307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.

Η εξέλιξη της καταμέτρησης και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανά περιφέρεια αρχικά θύμισε θρίλερ και είχε αρκετές ανατροπές.

Το “Όχι” εξ αρχής διατηρούσε προβάδισμα, ωστόσο το “Ναι” κατάφερε σε κάποιο σημείο να κλείσει την ψαλίδα, προτού αυτή ανοίξει εκ νέου.

Η Σκωτία παρέμεινε ξύπνια όλη τη νύχτα παρακολουθώντας την εξέλιξη της καταμέτρησης και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι πλατείες ήταν γεμάτες με υποστηρικτές των δύο πλευρών που πανηγύριζαν ανάλογα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωναν οι Περιφέρειες.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία υπερέβη το 85%, ένα ποσοστό-ρεκόρ.
Με καταμετρημένες 31 περιφέρειες από τις 32, το “Ναι” συγκεντρώνει 44,6% και το “Όχι” 55,4%.
email
Πηγή άρθρου: nooz.gr