Στη δίνη σκανδάλου η βρετανική Barclays

Barclays

Barclays. Φωτογραφία: lay-out.gr

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Barclays Μάρκους Ατζιους, το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος που χάνει τη θέση του για την υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου Libor από την τράπεζα.

Η παραίτηση του κ. Ατζιους έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της Barclays να καταβάλει πρόστιμο 450 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές στο πλαίσιο της συμβιβαστικής λύσης για την υπόθεση της χειραγώγησης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά Libor. Στις έρευνες των αρμόδιων αρχών δεν περιλαμβάνεται μόνο η Barclays, κάτι που επιβεβαίωσε χθες η Αρχή Τραπεζικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.

«Μακάρι να μπορούσα να πω ότι επρόκειτο για μία μεμονωμένη υπόθεση» τόνισε η επικεφαλής των υπηρεσιών ελέγχου της FSA, Τρέισι Μακντέρμοντ. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται 20 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των Citigroup, RBS, UBS και HSBC. Επιπλέον, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το FBI φέρεται να διεξάγει έρευνες για 14 τραπεζίτες της Barclays. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών αντιδράσεων έχει λάβει χώρα μέχρι στιγμής στη Βρετανία, οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν τελικά την κύρια νομική αρένα του σκανδάλου, όπου και το επίπεδο κυρώσεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία έφεραν στο φως απαράδεκτα πρότυπα συμπεριφορών στους κόλπους της τράπεζας, κατάφεραν ένα καταστροφικό πλήγμα στη φήμη της Barclays», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ατζιους που θα παραμείνει στη θέση του έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης. «Ως πρόεδρος, είμαι ο τελικός θεματοφύλακας της φήμης της τράπεζας. Κατά συνέπεια, οι ευθύνες σταματούν με μένα». Ωστόσο, η αποχώρηση του κ. Ατζιους δεν αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις για αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της τρίτης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας, Μπομπ Ντάιαμοντ. «Οι ευθύνες σταματούν με τον Μπομπ Ντάιαμοντ» απάντησε το μέλος του κόμματος των Εργατικών, Τζον Μαν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε χθες τα σχέδιά του για τη δημιουργία δύο εξεταστικών επιτροπών, μία στη Βουλή των Κοινοτήτων και μία στη Βουλή των Λόρδων, με στόχο τη διερεύνηση της «γενικότερης τραπεζικής κουλτούρας» αλλά και των αιτίων της χειραγώγησης του επιτοκίου των διατραπεζικών χορηγήσεων Libor». «Οσον αφορά το τραπεζικό σκάνδαλο, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί ακόμα στη Βρετανία, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση εφ’ όλης της ύλης» ανέφερε στο κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Την προεδρία της επιτροπής στη Βουλή των Κοινοτήτων θα αναλάβει ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Αντριου Τάιρι. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οσμπορν, θα ανακοινώσει σύντομα τη διεξαγωγή έρευνας για τους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου της χώρας, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας δημόσιας ακροαματικής διαδικασίας.

Στο μικροσκόπιο και οι τρεις οίκοι

Ερευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολογούν τις τράπεζες ξεκίνησε ο πανευρωπαϊκός εποπτικός οργανισμός των αγορών ESMA, προκειμένου να διαπιστώσει αν η διαδικασία είναι επαρκώς διαφανής και ενδελεχής. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ESMA, Στίβεν Μεϊζούρ, στους Financial Times, η διαδικασία αξιολόγησης των τριών οίκων, Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Μεϊζούρ επισήμανε ότι οι μαζικές υποβαθμίσεις, όπως αυτή των 15 παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη Moody’s τον προηγούμενο μήνα, έχουν «εγείρει ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι οίκοι διαθέτουν επαρκείς πόρους ανάλυσης». Παράλληλα, ανέφερε στους FT ότι η ESMA δεν επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επηρεάσει τις αξιολογήσεις των οίκων και ότι, απλώς, ζητεί από τους οίκους οι αποφάσεις τους να βασίζονται σε κάποια οικονομικά και λογικά επιχειρήματα. Ο οίκος S&P από την πλευρά του υπογράμμισε στους FT ότι θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει «για τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας» των αξιολογήσεών του.

email
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr