Στην δημοσιότητα το πόρισμα για τον θάνατο του Αραφάτ

Γιασέρ Αραφάτ

Γιασέρ Αραφάτ

Στη δημοσιότητα έδωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το δίκτυο Al Jazzera, ολόκληρο το πόρισμα των Ελβετών επιστημόνων που διεξήγαγαν έρευνα για τα αίτια θανάτου του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Οι Ελβετοί επιστήμονες που εξέτασαν προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο της παρισινής περιφέρειας το 2004, επιβεβαίωσαν την «πιθανότητα» δηλητηρίασης του Παλαιστινίου ηγέτη με κάποια ραδιενεργή ουσία.

Οι Ελβετοί ειδικοί επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως εστίασαν τις αναλύσεις τους στους «ορατούς λεκέδες από σωματικά υγρά σε προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ (εσώρουχα, πηλίκιο -την τσάπκα του-, οδοντόβουρτσα, ενδύματα)».

Να σημειωθεί ότι βάσει του πορίσματος, η τοξική ουσία βρέθηκε σε αυξημένες ποσότητες στα κόκαλά του. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η σορός του περιείχε 18 φορές περισσότερο από το επιτρεπτό όριο σε ποσοστό πολωνίου.

«Τα αποτελέσματα συνηγορούν στην πιθανότητα μίας δηλητηρίασης του Αραφάτ από πολώνιο 210», πρόσθεσε η ίδια ομάδα, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ραδιενέργειας που εντοπίσθηκε στα δείγματα είναι «συμβατά με μία θανατηφόρο προσβολή πολλών γιγαμπεκερέλ πολωνίου το 2004».

Επιπλέον, το γράφημα της κλινικής κατάστασης του Αραφάτ τη στιγμή του θανάτου του δεν αποκλείει την ενδεχόμενη δηλητηρίασή του με πολώνιο, αν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν παρουσίασε δείγματα μόλυνσής του με σημαντική ποσότητα ραδιενέργειας: απώλεια μαλλιών, συρρίκνωση του μυελού, ή συναφή συμπτώματα.

Όμως, «τα συμπτώματα της ναυτίας, των εμετών, της κόπωσης, της διάρροιας και της ανορεξίας, καθώς και η νεφρική κι ηπατική ανεπάρκεια, θα μπορούσαν να υπονοήσουν μία δηλητηρίασή του από ραδιενεργή ουσία», ανέφερε επίσης η ομάδα των Ελβετών.

Η χήρα του, Suha μιλώντας στο Reuters κατήγγειλε ότι πρόκειται για πολιτική δολοφονία.

Πόρισμα για τον θάνατο του Αραφάτ

email
Πηγή άρθρου: zougla.gr