Στην τελική ευθεία Σαρκοζί-Ολάντ

 

Στην τελική ευθεία Σαρκοζί-Ολάντ

Στην τελική ευθεία Σαρκοζί-Ολάντ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι η τηλεοπτική μονομαχία της Τετάρτης δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα ριζικά προς όφελος του Σαρκοζί, ωστόσο ο φάνηκαν σημάδια ανάκαμψης για τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς.

Σε δύο δημοσκοπήσεις συνεχίζει να προηγείται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, όμως με μόλις 53%, ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με τα τέλη Απριλίου. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Σαρκοζί ανέρχεται σε 47%, αυξημένο κατά 2 μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Interactive και CSA. Επίσης, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Opinion Way πριν και μετά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων την Τετάρτη, ο Ολάντ έχει υποχωρήσει στο 52,5 % ενώ ο Σαρκοζί ανέβηκε αντίστοιχα στο 47,5 % μειώνοντας τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του στις πέντε μονάδες.

Πάντως, ο Ολάντ εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί για τη νίκη, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του κεντρώου υποψηφίου για την προεδρία, Φρανσουά Μπαϊρού, ότι θα ψηφίσει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο. Η απόφαση του Μπαϊρού χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική», αφού από την ίδρυση του Κέντρου επί Ζισκάρ ντ`Εσταίν το 1978, βρισκόταν πάντα στο δεξί στρατόπεδο. Έτσι, η ψήφος στον Ολάντ θεωρείται «κεραυνός εν αιθρία».

Για τη διαφαινόμενη νίκη του Ολάντ προετοιμάζεται και η Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η καγκελάριος της Γερμανίας θα προτιμούσε μεν να κερδίσει τις εκλογές ο Νικολά Σαρκοζί, όμως επιδεικνύει συμβιβαστική διάθεση. Όπως εκτιμάται στην καγκελαρία, εάν κερδίσει ο Ολάντ, θα καλλιεργηθεί πολύ σύντομα ένα καλό κλίμα συνεργασίας.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τον Φρανσουά Ολάντ «πραγματιστή» αναφέρει η εφημερίδα. Όπως εκτιμούν Γερμανοί διπλωμάτες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο πεδίο της γαλλογερμανικής συνεργασίας, ο Σοσιαλιστής δεν πρόκειται να χαράξει νέα πολιτική.

email
Πηγή άρθρου: aegeantimes.gr