Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο Νικολά Σαρκοζί & η Κάρλα Μπρούνι

Ο Νικολά Σαρκοζί προσήλθε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι.(Πηγή Φωτογραφία: Reuters )

Από το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Πάνω από 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον ένοικο των Ηλύσιων για τα επόμενα πέντε χρόνια με τους πάντες εντός και εκτός της χώρας να συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά στο εσωτερικό και ίσως ακόμα περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα 85.000 εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά ως τις επτά (ώρα Ελλάδος) αν και στις πόλεις θα παραμείνουν ανοιχτά για άλλες δύο ώρες. Τα exit poll και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν όταν κλείσουν όλα τα εκλογικά κέντρα, δηλαδή στις εννέα το βράδυ.

Περίπου 800.000 ψηφοφόροι των υπερπόντιων διαμερισμάτων και εδαφών ψήφισαν ήδη από το Σάββατο, λόγω της διαφοράς ώρας με το Παρίσι.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ με 28% με τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να έπεται στο 26%.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Μετώπου της Αριστεράς και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι περίπου στο 15% και θα δώσουν μάχη για την τρίτη θέση.

Σημαντικό ποσοστό, λίγο πάνω από 10% συγκεντρώνει ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Άρτο είναι όλοι κάτω από το 3%.

Αν και το ζευγάρι του δεύτερου γύρου στις 6 Μαΐου είναι σχεδόν δεδομένο, πολλά θα κριθούν από τις επιδόσεις του Μελανσόν, της Λεπέν και του Μπαϊρού και από το οπού θα κλίνουν μετά την πρώτη Κυριακή οι ψηφοφόροι τους.

Για τον δεύτερο γύρο οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ ποσοστό γύρω στο 55%.

Αν εκλεγεί ο Ολάντ θα σημάνει την επιστροφή των Σοσιαλιστών στην προεδρία μετά από 17 χρόνια, όταν αποχώρησε από το Μέγαρο των Ηλύσιων ο Φρανσουά Μιτεράν.

Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το ποσοστό της συμμετοχής που παραδοσιακά είναι αρκετά ψηλό. Αναλυτές προειδοποιούν για μεγάλο ποσοστό αποχής σε αυτή την αναμέτρηση, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει βάσει κάποιων δημοσκοπήσεων το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας απέναντι στους πολιτικούς.

Πάντως, ως τις 12 το μεσημέρι η συμμετοχή κινούνταν κάπως χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007 και έφτανε το 28% έναντι του 30% το 2007

Ορόσημο οι εκλογές

Πρόκειται για αναμέτρηση με βαρύνουσα σημασία για το μέλλον της Ευρώπης, «πολλοί μας παρακολουθούν» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη κεντρική Γαλλία. «Αναρωτιούνται όχι τόσο πολύ για το όνομα του νικητή αλλά ειδικά για το τι πολιτικές θα ακολουθήσει», επισήμανε.

«Ύψιστη στιγμή για τη δημοκρατία» είναι η αναμέτρηση, υπογράμμισε ο Μελανσόν ασκώντας το δικαίωμα του.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού, στις δηλώσεις του, είπε ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή, γιατί υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι.

Η οικονομία κυριάρχησε στις καμπάνιες των υποψηφίων ενώ τα ζητήματα που την αφορούν –ανεργία, μισθοί, συντάξεις– είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο το εκλογικό σώμα.

Ο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε προεκλογικά ότι συνέβαλε στην διάσωση του ευρωοικοδομήματος εν μέσω της κρίσης ενώ υποσχέθηκε προστατευτικά μέτρα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα έναντι (κυρίως) των ασιατικών. Αντίθετα ο Ολάντ προέβαλε, μεταξύ άλλων, την αύξηση της φορολογίας για τα μεγαλύτερα εισοδήματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ανάγκη ριζικών αλλαγών και επαναδιαπραγμάτευσης με επίκεντρο τους πολίτες και όχι τους πολίτες προέκρινε ο Μελανσόν, που έκανε την έκπληξη τριπλασιάζοντας το 5% το οποίο είχε όταν ανακοίνωσε την ενωτική υποψηφιότητα του.

Πηγή άρθρου: in.gr