Στο Διαδίκτυο οι Δέκα Εντολές και τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Χειρόγραφα της Νεκράς ΘάλασσαςΊσως η πιο σημαντική αλλά και αμφιλεγόμενη ανακάλυψη του 20ου αιώνα είναι οι περίφημοι πάπυροι που βρέθηκαν κρυμμένοι σε μια σπηλιά στη Νεκρά Θάλασσα και θεωρείται ότι περιλαμβάνουν γραπτά εξαιρετικής σημασίας όπως οι «Δέκα Εντολές» ή το αρχαιότερο γνωστό βιβλίο της «Γένεσης».

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο πέντε χειρόγραφα από τα ευρήματα της Νεκράς Θάλασσας ή του Κιρμπέτ Κουμράν που περιλάμβαναν τα πιο αρχαία γνωστά γραπτά της Βίβλου.

Πλέον, η Αρχαιολογική Αρχή του Ισραήλ ανέβασε στο Διαδίκτυο την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας που περιλαμβάνει μαι συλλογή από πάνω από 5.000 κομμάτια παπύρων σε εξαιρετική ποιότητα και πολύ υψηλή ανάλυση.

Αυτά τα γραπτά περιλαμβάνουν ένα από τα πιο σημαντικά και γνωστά κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ, το «Δευτερονόμιο» όπου εμφανίζεται το πιο αρχαίο γραπτό κείμενο των «Δέκα Εντολών» που αποτέλεσαν κεντρικό δόγμα στον Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό

Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Ανάμεσα σε άλλα διάσημα ευρήματα είναι και το βιβλίο της «Γένεσης», αλλά και οι πάπυροι από το Ναό του Σολομώντα, όπου υποτίθεται ότι φυλασσόταν η «Κιβωτός της Διαθήκης» και αναφέρονται οι οδηγίες που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή.

Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Στις σελίδες περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες και αναλύσεις για περίπου 900 χειρόγραφα τα οποία μπορούν να μελετήσουν ερευνητές και όσοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ιστορία.

Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Google η οποία έχει βοηθήσει στην ψηφιοποίηση πολλών άλλων ιστορικών κειμένων, ενώ εκτιμά ότι σύντομα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο και να είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο όλα τα Χειρόγραφα.

email
Πηγή άρθρου: iefimerida.gr