Στο ΝΑΤΟ η Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους της

Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ΝΑΤΟ προσφεύγει η Τουρκία για την κατάρριψη από την συριακή αεράμυνα, ενός Φάντομ F 4, συντρίμμια του οποίου (και όχι το ίδιο το αεροσκάφος) έχουν εντοπιστεί σε συριακά χωρικά ύδατα και βάθος 1.300 μέτρων.

Σκάφος του τουρκικού Λιμενικού Σώματος ερευνά τη θαλάσσια περιοχή όπου κατέπεσε το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος.

Την προσφυγή στο ΝΑΤΟ (το Συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει για το θέμα την Τρίτη στις Βρυξέλλες) ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο του άρθρου 4 που προβλέπει μεταξύ άλλων διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα μέλος της συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια και η εδαφική του ακεραιότητα.

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το καταρριφθέν Φάντομ (F4) εβλήθη ευρισκόμενο σε διεθνή εναέριο χώρο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει και διπλωματική νότα διαμαρτυρίας κατά της Συρίας.

Η Συρία επιμένει ότι η εμπλοκή με το αεροσκάφος σημειώθηκε ενόσω αυτό υπερίπτατο των εδαφών της και ότι δεν υπήρξε καμία σκόπιμη εχθρική ενέργεια εκ μέρους της, σημειώνοντας ότι αμέσως μόλις οι δυνάμεις της ανακάλυψαν ότι το αεροσκάφος ήταν τουρκικό, το συριακό ναυτικό ξεκίνησε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των δύο πιλότων.

Η τουρκική ακτοφυλακή συνεχίζει τις έρευνες στα μεσογειακά ύδατα παρότι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί έχουν ελαχιστοποιηθεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει εντοπίσει σε ποιό σημείο βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους, σε βάθος 1.300 μέτρων σε συριακά χωρικά ύδατα, αλλά δεν έχει βρει το ίδιο το αεροσκάφος, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σελτζούκ Ουνάλ είπε επίσης ότι ακόμη παραμένει άγνωστο αν οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους είχαν προλάβει να χρησιμοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους και ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τους είναι προτεραιότητα.

Η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη προτού ετοιμάσει την επίσημη αντίδρασή της, αναφέρει ο ανρταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η τουρικική κυβένρηση

Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η απάντησή της θα είναι ισχυρή, αποφασιστική και νόμιμη και δεν θα αποκρύψει τίποτα από τη δημοσιότητα.

Υστερα από πολύωρες συσκέψεις με το στρατιωτικό του επιτελείο δήλωσε ότι το μη εξοπλισμένο σκάφος εισήλθε στιγμιαία και κατα λάθος στον εναέριο χώρο της Συρίας αλλά όταν εβλήθη και καρτερρίφθη, 15 λεπτά αργότερα, είχε ήδη απομακρυνθεί.

«Σύμφωνα εμ τα συμπεράσματά μας, το αεροσκάφος μας, κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο, 13 ναυτικά μίλια (24 χιλιόμετρα) από τη Συρία.

Ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε επίσης ότι το αεροσκάφος δεν εκτελούσε μυστική και δη σχετιζόμενη με την κατάσταση στη Συρία αποστολή, αλλά πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση για τη δοκιμή των τουρκικών ραντάρ.

Δήλωσε επίσης ότι το αεροσκάφος δεν επέδειξε καμία επιθετικότητα και ήταν απολύτως σεσημασμένο με τα τουρκικά δηλωτικά, κάτι που απορρίπτει τους ισχυρισμούς τωνΣύρων ότι η αναγνώρισή του δεν κατέστη δυνατή.

Το περιστατικό

Η τουρκική αεροπορία ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με το Φάντομ στις 11. 58 τοπική ώρα της Παρασκευής, ενενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του από την βάση Ερχάκ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Αργότερα, οι συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αγνώστου εθνικής ταυτότητας αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο της στις 11. 40 τοπική ώρα, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος και με μεγάλη ταχύτητα.

Ανακοίνωσαν επίσης ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες για τέτοιες περιπτώσεις κανόνες, η συριακή αεράμυνα «κατεδίωξε» το αεροσκάφος και το κατέρριψε με μία βολή από απόσταση ενός χιλιομέτρου από την ακτογραμμή της.

Το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και συνετρίβη στη θάλασσα περίπου 10 χιλιόμετρα από το χωριό Ομ αλ Ταγιούρ στην επαρχία της Λατάκειας, σαφώς εντός των συριακών υδάτων, υποστηρίζουν οι Σύροι.

Χ. Κλίντον: Ιταμή η κατάρριψη

«Ιταμή και απαράδεκτη» χαρακτήρισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον την κατάρριψη από τη Δαμασκό του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4, υποσχόμενη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Άγκυρα ώστε να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση και να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

«Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη ότι οι συριακές αρχές δεν σέβονται τη διεθνή νομοθεσία, την ανθρώπινη ζωή, την ειρήνη και την ασφάλεια», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κλίντον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν αυτήν την ιταμή και απαράδεκτη ενέργεια με τον εντονότερο δυνατό τρόπο”, συνεχίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Κλίντον σημειώνει ότι ο Νταβούτογλου την ενημέρωσε για το επεισόδιο και της επισήμανε “το γεγονός ότι ο συριακός στρατός κατέρριψε το αεροσκάφος χωρίς προειδοποίηση”.

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Ιταλία: Απαράδεκτη πράξη

Καταδίκασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Τζούλιο Τέρτσι, χαρακτηρίζοντάς την σήμερα ως «απαράδεκτη» την κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από την Συρία και είπε ότι η χώρα του θα αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη κατόπιν τουρκικού αιτήματος.

«Πρόκειται για μια ακόμη εξαιρετικά σοβαρή και απαράδεκτη πράξη από το καθεστώς Άσαντ», είπε ο Τέρτσι.

Το τουρκικό μαχητικό καταρρίφθηκε στην διάρκεια μιας «μη επιθετικής πτήσης» πάνω από την Μεσόγειο, πρόσθεσε. Ο ίδιος κατήγγειλε τις «κλιμακούμενες ανυπόφορες συνθήκες» στις οποίες η Δαμασκός υποβάλλει τον συριακό λαό και το γεγονός ότι εμποδίζεται το έργο των διεθνών παρατηρητών στην Συρία.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr