
Τοξικά Ναυάγια,φωτογραφία αρχείου
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που οι καραμπινιέροι πάτησαν πόδι στο αγρόκτημα του Τσίρο Φούσκο, στα Καϊβάνο, και «φύτεψαν» δίπλα στα μπρόκολα μια πινακίδα με την ένδειξη «απαγορεύεται η συγκομιδή». Εκτοτε ανάλογες πινακίδες ξεπρόβαλαν σαν τα μανιτάρια στην περιοχή πέριξ της Νάπολης, όπου -ως γνωστόν- εκτός από τα ζαρζαβατικά, «ευδοκιμεί» και η γηγενής μαφία…
Η επιχείρηση των αρχών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κι αναμένεται εντός των ημερών να ενισχυθεί και με στρατιωτικές δυνάμεις (!), άρχισε μετά τις πρόσφατες, λεπτομερείς αποκαλύψεις δύο μετανοημένων μελών της Καμόρα στους δικαστές γύρω από τις βρόμικες business του οργανωμένου εγκλήματος στον τομέα της «οικο-μαφίας».
Εχοντας επεκτείνει εδώ και δεκαετίες τη δραστηριότητά της στη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων -κυρίως από τον πλούσιο ιταλικό Βορρά- η ναπολιτάνικη μαφία μόλυνε συστηματικά εδάφη, υδροφόρους ορίζοντες και την αγροτική παραγωγή στην περιφέρεια της Καμπανίας, «ποτίζοντάς» τα με τεράστιες ποσότητες αρσενικού, καδμίου, κασσίτερου, βηρυλλίου, τετραχλωριούχων και τολουένιου, όλα σε επίπεδα εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Οχι τυχαία, η περιοχή μεταξύ Νάπολης και Καζέρτα είναι πλέον γνωστή ως «Τρίγωνο του Θανάτου», εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου, αλλεργιών και γενετικών ανωμαλιών στον τοπικό πληθυσμό…
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, το έγκλημα είναι διαρκές και κρατά από το 1991. Από τότε οι μαφιόζοι της Καμόρα έκαναν την «εξυπηρέτηση» στις βιομηχανίες του Βορρά να παίρνουν μισοτιμής τα τοξικά απόβλητά τους, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν προς Νότο, τα στοίβαζαν σε χωματερές, τα έκαιγαν ή απλά τα έθαβαν, χωρίς καμία επεξεργασία, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για PCB, αμίαντο, βιομηχανική λάσπη και μεταλλικούς κάδους γεμάτους με δηλητηριώδεις διαλύτες!
Τοξική «χαβούζα»
Κάπως έτσι… απλά και απρόσκοπτα, κάτω από τη «μύτη» των ιταλικών αρχών, η Καμόρα δημιούργησε στους πρόποδες του Βεζούβιου μία τεράστια τοξική «χαβούζα», τα παράγωγα της οποίας καταλήγουν καθημερινά στα πιάτα των Ιταλών κι όλων όσοι στην αλλοδαπή γεύονται τα εξαγώγιμα ντόπια προϊόντα. Τώρα, υπό το φως των αποκαλύψεων για ένα έγκλημα που όλοι γνώριζαν -όχι όμως με λεπτομέρειες και υποδείξεις επικίνδυνων σημείων σε χάρτες- ειδικά συνεργεία έχουν αρχίσει εκσκαφές, δειγματοληπτικούς ελέγχους εδάφους και νερού, καθώς και ιατρικές εξετάσεις των κατοίκων σε διάφορες περιοχές της Καμπανίας.
Στην Καζάλ ντι Πρίντσιπε, βόρεια της Νάπολης, δουλεύουν ήδη οι μπουλντόζες. Και λίγο έξω από το Τζουλιάνο οι έλεγχοι δείχνουν ότι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μισό αιώνα! «Θα πρέπει τώρα να αναπτύξουμε στρατιώτες στην περιοχή για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της οικολογικής μαφίας» ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Αμυνας Τζοακίνο Αλφάνο.
Πρόκειται για πρακτική που έχει εφαρμοστεί δις στο πρόσφατο παρελθόν ως λύση ανάγκης για τη συλλογή των σκουπιδιών στη Νάπολη, αλλά αυτή τη φορά αποτελεί μυστήριο το πώς ακριβώς θα συνεισφέρει. Θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη διχασμένη Βουλή της Ιταλίας. Σε αισιόδοξους πάντως τόνους ο Ιταλός υφυπουργός υποστήριξε ότι εν προκειμένω «για πρώτη φορά όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων για την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος». Ομως το πρόβλημα της Νάπολης δεν είναι καν μεμονωμένο…
Προ εβδομάδος η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε εφτά συλλήψεις, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας για απάτη στην αποκομιδή και υγειονομική ταφή απορριμμάτων στην περιοχή της Ρώμης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Μάνλιο Τσερόνι, ιδιοκτήτης της Μαλαγκρότα (του μεγαλύτερου στην Ευρώπη χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, στα περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας), καθώς και ο Μπρούνο Λάντι, πρώην πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτσιο. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και παράνομη διακίνηση αποβλήτων!
Η Μαλαγκρότα εν τω μεταξύ -που λειτουργούσε εδώ και 30 χρόνια κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών και χάρη στις συνεχείς παρατάσεις στην άδεια λειτουργίας- είχε ήδη κλείσει οριστικά από τον περασμένο Οκτώβριο, υπό το βάρος των προειδοποιήσεων της Κομισιόν για επιβολή τσουχτερών προστίμων. Μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί η τοποθεσία που θα την αντικαταστήσει. Οι λύσεις που εξετάζουν τώρα οι δημοτικές αρχές της Ρώμης; Προσανατολίζονται αφενός σε νέα αύξηση 5% στα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων, αφετέρου στην εξαγωγή των… πρωτευουσιάνικων σκουπιδιών στο εξωτερικό ή στη μεταφορά τους σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας.