Θύελλα αντιδράσεων για το Νόμπελ Ειρήνης

Eurocrisis

Eurocrisis

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία θεωρείται αμφιλεγόμενη. Γι’ αυτό δεν είναι περίεργο που μια από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν στον Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, επικεφαλής της Επιτροπής Νομπέλ στο Οσλο, μόλις ανακοίνωσε τον νικητή για το 2012 ήταν η εξής: «Τι θα σκεφτεί η Ελλάδα γι’ αυτή την απόφαση;».

Εκείνος που έκανε την ερώτηση πρόσθεσε ότι και η Ισπανία και η Ιρλανδία μπορεί να δυσαρεστηθούν από τη βράβευση της ΕΕ. Ο Γιάγκλαντ απάντησε ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν αποδείξει την επιθυμία τους να παραμείνουν στην ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία της.

Ανάμεσα στα ειρωνικά σχόλια που ακούστηκαν κατά τη μετάδοση της απόφασης από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ήταν και το εξής: «Θα παραλάβει το βραβείο η Γερμανία και μετά θα αρνηθεί να το μοιραστεί με τους Ελληνες;».

Οπως εξήγησε και ο Γιάγκλαντ, το Νομπέλ Ειρήνης δόθηκε στην ΕΕ εν μέρει λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα. Εξηγώντας το σκεπτικό είπε ότι η επιτροπή θέλησε να στείλει στους Ευρωπαίους το μήνυμα ότι οφείλουν «να εξασφαλίσουν όσα έχουν επιτύχει στην ήπειρο αυτή». Ηταν δηλαδή μια κίνηση στήριξης της ΕΕ σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της.

«Είναι ντροπή. Πιστεύω ότι το βραβείο Νομπέλ θα περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας.

Ο επίσης ευρωσκεπτικιστής ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς δήλωσε: «Βραβείο Νομπέλ στην ΕΕ. Σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες και ολόκληρη η Ευρώπη καταρρέουν θλιβερά. Τι θα ακολουθήσει; Ενα Οσκαρ για τον Βαν Ρομπάι;»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ πρότεινε να μοιραστεί το βραβείο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ: «Αν θέλουν να δώσουν ένα βραβείο για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, θα έπρεπε να το μοιράσουν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου, το ΝΑΤΟ ήταν εκείνο που κυρίως διατηρούσε την ειρήνη».

Δεν ήταν βεβαίως όλα τα σχόλια αρνητικά. «Αναγνώριση ενός μοναδικού έργου που ωφελεί τους ευρωπαίους πολίτες και τον κόσμο» χαρακτήρισε το βραβείο ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Μοναδικό σχέδιο που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη» αποκάλεσε την ΕΕ, χαιρετίζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε «tweet» που έστειλε μετά την ανακοίνωση του νικητή.

Γενικώς η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε πολύ στα σχόλια, επίσημα και μη. «Θα πανηγυρίζουν στην Αθήνα απόψε», δήλωσε ο Εντ Μπολς, ανώτατο στέλεχος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος.

Τα ξένα πρακτορεία αναφέρουν αντιδράσεις και από την Αθήνα. «Μας κάνουν πλάκα», είπε η Χρυσούλα Παναγιωτίδη, αισθητικός που έχασε πρόσφατα τη δουλειά της, μιλώντας στο «Reuters».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η επιλογή του προσώπου στο οποίο απονέμεται στο βραβείο Νομπέλ Ειρήνης θεωρείται αμφιλεγόμενη. Το 2009 δόθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα προκαλώντας ερωτηματικά για το σκεπτικό αφού ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κλείσει ούτε χρόνο στον Λευκό Οίκο. Παλαιότερα, σάλο είχε προκαλέσει η βράβευση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ.

Άμεση  η αντίδραση του ΚΚΕ

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το οποίο εξέδωσε σχετικά ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το Νομπέλ δόθηκε ως επιβράβευση στην ΕΕ για «τα νεκρά και σακατεμένα παιδιά από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τα θύματα του πολέμου στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σε άλλους πολέμους, όπου η ΕΕ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Το ΚΚΕ  αναφέρει επίσης ότι η απονομή αποτελεί  «επιβράβευση της ΕΕ για την ανελέητη σφαγή των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων».

«Φρίκη και σαπίλα είναι αυτό το βραβείο και για αυτούς που το έδωσαν και για εκείνους που θα το παραλάβουν» αναφέρει, τέλος στο σχόλιό του.

Πηγή άρθρου: hbnews.gr