Θρίλερ κατασκοπείας – Στο στόχαστρο και η ελληνική πρεσβεία

Θρίλερ κατασκοπίας - Στο στόχαστρο και η ελληνική πρεσβεία

Η είσοδος των γραφείων της NSA: Δεν έχει τέλος το τσουνάμι αποκαλύψεων που ξεκινούν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν   (Φωτογραφία: AP) 

Την ελληνική πρεσβεία αλλά και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian πως παρακολουθούσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους και άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα της NSA στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν, η παρακολούθηση στην ελληνική πρεσβεία είχε το κωδικό όνομα Klondyke.

Η αντίστοιχη επιχείρηση για την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ είχε το όνομα Powell.

Το έγγραφο της NSA, γνώση του οποίου επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, χρονολογείται από το 2010 και κατονομάζει ως στόχους παρακολουθήσεων συνολικά 38 διπλωματικές αποστολές (αρκετές από τις οποίες είναι χωρών συμμαχικών προς τις ΗΠΑ).

Οι παρακολουθήσεις στις επικοινωνίες των ξένων αντιπροσωπειών γίνονταν με ευρύ φάσμα μεθόδων, από τοποθέτηση κοριών μέχρι παρείσφρηση σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Ασαφές είναι εάν η παρακολούθηση γινόταν μόνο από την NSA ή εάν υπήρχε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες, όπως το FBI ή την CIA.

Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ

«Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί παρακολουθήσεων ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.

«Το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή», συνεχίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και καταλήγει στη δήλωσή του: «Εξυπακούεται ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

email
Πηγή άρθρου: in.gr