Tι συμβαίνει με την Ολυμπιακή Φλόγα και τους Κινέζους;

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Ηλεία, μόλις έγινε γνωστό με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ότι η ΔΟΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος, προσανατολίζεται να μην ανάψει την Ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία.

Το ερχόμενο καλοκαίρι η ΔΟΕ διοργανώνει τους δεύτερους Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας που θα γίνουν στην πόλη Nanjing της Κίνας.

Όπως έγινε και το 2010 στους αντίστοιχους αγώνες της Σιγκαπούρης, η Ολυμπιακή φλόγα είναι προγραμματισμένη να ανάψει στην κοιτίδα του Ολυμπισμού την Αρχαία Ολυμπία στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ταξιδέψει στην Κίνα και να φωτίσει τους αγώνες αυτούς.

Όμως, όπως διαβάζουμε στο PatrisNews, λίγες μέρες πριν την έλευση του 2014, μια επιστολή που έφτασε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση και φέρνει τον προβληματισμό στα μέλη της.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή, η ΔΟΕ ενημέρωνε την Ελλάδα ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η Τελετή Αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες Νεότητας,

να μην ανάψει ποτέ δηλαδή η Ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των Κινέζων διοργανωτών.

Μάλιστα, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια παρόμοια τελετή κάπου στη Κίνα, με μια φλόγα που θα ανάψει με νέους κανόνες και βέβαια δε θα έχει καμία σχέση με εκείνη της Αρχαίας Ολυμπίας!

Φυσικά, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η διακοπή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας από τον πιο επίσημο φορέα με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, μπορεί να ανοίξει την “πόρτα” για τη μόνιμη κατάργησή του παραδοσιακού τρόπου, με όλα τα επακόλουθα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό της Ελλάδας

Από το newsit.gr

«Ολυμπιακή Φλόγα μόνο στην Ελλάδα»

Κατηγορηματικά διέψευσαν τα σενάρια που υπάρχει ενδεχόμενο αφής Ολυμπιακής Φλόγας εκτός Ελλάδας οι Σπύρος Καπράλος και Λάμπης Νικολάου.

Η επιθυμία της Κίνας να μην ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία ή την Ελλάδα για τους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας που θα διεξαχθούν από τις 16 έως 28 Αυγούστου στην ασιατική χώρα λόγω περικοπών, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου και του μέλους της ΔΟΕ, Λάμπη Νικολάου.

Οι Ασιάτες επιθυμούν να ανάψουν την Φλόγα για τους Αγώνες στην πατρίδα τους, ούτως ώστε να μειωθούν τα έξοδα, όμως, όπως τόνισαν οι δύο Έλληνες παράγοντες, σε ενδεχόμενο αφής Φλόγας εκτός της Ελλάδας, δεν λογίζεται ως Ολυμπιακή και σε περίπτωση που γίνει αφή, αυτή θα διεξαχθεί μόνο στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάλιστα, ο Λάμπρης Νικολάου, σε τοποθέτησή του στην «Ελευθεροτυπία» ανέφερε: «Βλακείες όσα ακούγονται ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τη φλόγα. Ποιος τα διαδίδει; Δεν υφίστανται τέτοιο πράγμα».

Από την πλευρά τους, ο Σπύρος Καπράλος, σχολίασε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ένα αίτημα των Κινέζων ήταν που υποβλήθηκε προφορικά, ούτε καν με έγγραφο, με πρόσχημα τη μείωση του κόστους της τελετής, να διεξαχθεί μια παρόμοια τελετή κάπου στην Κίνα, αντιμετωπίστηκε άμεσα με παρέμβαση του κ. Νικολάου, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους».

Και πρόσθεσε: «Επειδή οι Κινέζοι έχουν λεφτά νομίζουν πως μπορούν να αγοράζουν τα πάντα. Εγώ τους είπα ότι η φλόγα είναι μία και θα ανάψει εδώ, πουθενά αλλού. Αλλιώς δεν θα ανάψει καθόλου», σχολίασε το μέλος της ΔΟΕ και πρότεινε: «να ανάψει η φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με μια ιέρεια και να την παραλάβουν οι Κινέζοι αμέσως, χωρίς λαμπαδηδρομία».

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ανέφερε: «Η φλόγα είναι θα παραμείνει το ιερό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν χρειάζεται να ανάβει κάθε τόσο για μικρότερες διοργανώσεις, παρά μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη».

Τέλος, ο Λάμπης Νικολάου, ξεκαθάρισε: «Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να προστατευτεί και να ανακτήσει την αξία του. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης, ούτε να ευτελίζεται. Η φλόγα δεν μπορεί να ανάβει για ψύλλου πήδημα, για αγώνες δευτερεύοντες. Το σωστό είναι κάθε τέσσερα χρόνια, με το σωστό τρόπο κατά τας γραφάς στον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Aπό το onalert.gr

email