ΤΙΜΕS: “Επιστρέψτε τα Μάρμαρα”

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Άρθρο υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δημοσιεύουν οι βρετανικοί Times. Ο αρθρογράφος εξηγεί πως ο κατακερματισμός τους είναι «σαν να σκίσει κάποιος την έκδοση με το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ και να μοιράσει μεμονωμένες σελίδες, ούτε καν ολόκληρα έργα ή σκηνές».

«Το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα φέρνει τους σύγχρονους επισκέπτες όσο πιο κοντά γίνεται στο ενοποιημένο αριστούργημα. Τα Γλυπτά σίγουρα πρέπει να στεγαστούν εκεί», τονίζει στο άρθρο του, με τον τίτλο «Τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους», ο συγγραφέας και αρθρογράφος Όλιβερ Καμ.

Αναφέρει στο άρθρο του: «Επισκέφθηκα τοΒρετανικό Μουσείο και πέρασα από μία από τις μεγαλύτερες συλλογές του, τους θησαυρούς του Παρθενώνα. Αποτελούνται από μεγάλα τμήματα της ζωφόρου, που αρχικά περιέβαλε τον σηκό, 15 από τις 92 μετόπες, μορφές από τα αετώματα και άλλα γλυπτά».

«Όλα αυτά είναι γνωστά ως Ελγίνεια επειδή τα πήρε τον 19ο αιώνα ο λόρδος Ελγιν, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα πούλησε στη Βουλή, η οποία τα προσέφερε στο μουσείο. Το μουσείο συμφωνεί ότι το σκόρπισμα των θησαυρών του Παρθενώνα επιτρέπει να λέγονται διαφορετικές και συμπληρωματικές ιστορίες για τα γλυπτά που έχουν διασωθεί» προσθέτει.

Συνδέει επίσης την υπόθεση των Μαρμάρων με αρχαιοκαπηλία, κάνοντας αναφορά σε απόσυρση ασημένιου αγγείου από δημοπρασία, καθώς υπήρχε η καταγγελία πως είχε βγει παράνομα από το Ιράν.

Σημειώνεται ότι το άρθρο δημοσιεύεται έναν μήνα μετά την ανακοίνωση διαμεσολαβητικής δράσης που θα αναλάβει η UNESCO προς τη βρετανική πλευρά για το ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Με πληροφορίες από τα Νέα

email