Τύμπανα πολέμου – Στρατιωτική επιχείρηση του Ρωσικού στρατού

Ρώσοι πολιορκούν βάση Ουκρανών πεζοναυτών

Ρώσοι πολιορκούν βάση Ουκρανών πεζοναυτών

Στα πρόθυρα πολέμου βρίσκεται η Ρωσία με την Ουκρανία καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επιχείρηση στην χερσόνησο της Κριμαίας. Γενική επιστράτευση διέταξε ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κατηγορεί τη Μόσχα ότι κήρυξε τον πόλεμο στο Κίεβο. Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που άρχισε έναν πόλεμο μεταξύ δύο φιλικών και γειτονικών κρατών, σχεδόν πέτυχε το στόχο του», τόνισε σε δηλώσεις του ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος προσέθεσε πως η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής».

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένα τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, ο ουκρανός επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας διέταξε επιστράτευση εφέδρων.

«Το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ’ όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας Αντριι Παρούμπιι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ, έκλεισε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε όλα τα μη πολιτικά αεροσκάφη.

Αψηφούν τις εκκλήσεις του Κιέβου οι αρχές της Κριμαίας

Πάντως οι τοπικές αρχές της Κριμαίας φαίνεται να απορρίπτουν τις εκκλήσεις του Κιέβου.

«Τα αφεντικά του Κιέβου να μην ασχολούνται μαζί μας, η Κριμαία ασχολείται μόνο με την αυτονομία της (…) θα ψηφίσουμε για να δώσουμε στην Κριμαία αυτόνομο καθεστώς» δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ θέλοντας να αποστείλει μήνυμα ότι στη ρωσόφωνη δημοκρατία αψηφούν την ουκρανική κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε προστασία από τους ναζί της (πλατείας) Μαϊντάν, ξέρουμε για τι είναι ικανοί» πρόσθεσε ο Κονσταντίνοφ.

Η Κριμαία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αυτονομία της από την Ουκρανία στις 30 Μαρτίου.

Σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική επιχείριση του ρωσικού στρατού

Αναφορές των ξένων ΜΜΕ κάνουν λόγο για περικύκλωση στρατιωτικών βάσεων του ουκρανικού στρατού στη χερσόνησο της Κριμαίας από ρώσους στρατιώτες.

Στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση αποσύνθεσης φαίνεται να βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία που λαμβάνουν εντολές από το Κίεβο.

Οπλίτες του ουκρανικού στρατού που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχωρούν τις ρωσόφιλες «δυνάμεις αυτοάμυνας», αναφέρει ο ανταποκριτής του Itar Tass από την Κριμαία.

Την ίδια ώρα στο Ντόνετσκ, προπύργιο στην ανατολική Ουκρανία του αποπεμφθέντος προέδρου Γιανουκόβιτς, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς της περιφέρειας Ντονμπάς, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και στην Κριμαία.

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr