«Το ελαιόλαδο και η φέτα θα σώσουν την Ελλάδα»

Eλαιόλαδο και φέτα

Eλαιόλαδο και φέτα

Σε προχθεσινό δημοσίευμά της, η New York Times παρατηρεί πως έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος είπε κάτι θετικό για την ελληνική οικονομία και προσθέτει πως «η χώρα διαθέτει δύο “άσσους” στο μανίκι της, την φέτα και το ελαιόλαδο.»

Παράλληλα, εφημερίδα σημειώνει πως μπορεί τα δύο ελληνικά προϊόντα να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, αλλά η Ελλάδα κατέχει μόνο το 28% της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά την φέτα και το 4% του μεριδίου της διεθνούς βιομηχανίας ελαιολάδου.

Μπορεί η φέτα να θεωρείται προστατευμένο προϊόν από την Ε.Ε. , όμως το δημοσίευμα τονίζει πως αρκετές ξένες εταιρείες από διάφορες χώρες, παραβιάζουν τον κανονισμό αυτό και κατασκευάζουν τη δική τους φέτα. Επιπλέον γίνεται λόγος για την αποδιοργάνωση των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας και για τις συχνές απεργίες στα λιμάνια που έχουν κάνει μεγάλη ζημιές στις εξαγωγές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα που γνωρίζει καλά για να αντιστρέψει το κλίμα. Οι βιομηχανίες ελιάς και φέτας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη της, το ίδιο και ο τουρισμός, κλάδοι που είναι σε θέση να προσφέρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα και ανάπτυξη.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaTodayTeam