Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο ομιλίας του Ομπάμα για την 4η Ιουλίου

Από την ομιλία του Ομπάμα στους στρατιώτες που κέρδισαν την αμερικανική υπηκοότητα

Από την ομιλία του Ομπάμα στους στρατιώτες που κέρδισαν την αμερικανική υπηκοότητα. (Φωτογραφία: Reuters )

Με αφορμή την επέτειο της 4ης Ιουλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε εκδήλωση κατά την οποία μετανάστες που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό πήραν την αμερικανική υπηκοότητα, αναφέρθηκε στους δημοφιλείς νόμους περί μετανάστευσης, οι οποίοι βρήκαν ευρεία απήχηση σε σημαντικό τμήμα της εκλογικής του βάσης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα προωθεί αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία με στόχο τη χορήγηση αδειών εργασίας σε ενήλικους που μπήκαν στις ΗΠΑ σε νεαρή ηλικία ως παράνομοι και έκτοτε ζουν με το φόβο της απέλασης.

Η νέα νομοθεσία θα αφορά περίπου 800.000 νέους που μπήκαν στις ΗΠΑ πριν τα 16 και σήμερα είναι έως 30 ετών.

Βασική προϋπόθεση, να μην έχουν καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, να έχουν ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουλάχιστον πέντε συναπτά έτη, να είναι απόφοιτοι σχολείου ή να έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Φορώντας μια κόκκινη γραβάτα στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα μίλησε ενώπιον στρατιωτικού προσωπικού γεννημένου εκτός ΗΠΑ, που είχε την ευκαιρία να λάβει την αμερικανική υπηκοότητα με αντάλλαγμα τη στρατιωτική θητεία.

Ο Ομπάμα, που διεκδικεί με αξιώσεις μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί σε αποφάσεις του που ήραν την απειλή της απέλασης για εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά.

Οι κινήσεις του αυτές είχαν ιδιαίτερη απήχηση σε ισπανόφωνους εκλογείς, οι οποίοι μπορεί να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ των Δημοκρατικών σε πολιτείες όπως η Νεβάδα και το Κολοράντο.

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσει κανείς τα γενέθλια της Αμερικής -της παλαιότερης δημοκρατίας στον κόσμο- μαζί με κάποιους από τους νεότερους πολίτες της» είπε ο Ομπάμα στους στρατιώτες και τις οικογένειές τους που προέρχονται από χώρες όπως το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Γκάνα, τις Φιλιππίνες, την Βολιβία, την Κίνα και τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής σας θητείας επιδείξατε τις αξίες, τις οποίες γιορτάζουμε κάθε επέτειο της 4ης Ιουλίου: καθήκον, υπευθυνότητα και πατριωτισμό, είπε ο Ομπάμα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μετανάστες πρέπει να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ και να καταταγούν στον στρατό, συμπλήρωσε.

Το θέμα της μετανάστευσης έχει γίνει κεντρικό στην προεκλογική μάχη του Ομπάμα με τον Μιτ Ρόμνεϊ.

email
Πηγή άρθρου: in.gr