Tο νησί – πείραμα του δισεκατομμυριούχου Λάρι Έλισον

Λάρι Έλισον

Λάρι Έλισον

Tο τερπνόν μετά του ωφελίμου προσπαθεί να συνδυάσει ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Oracle, Λάρι Έλισον, στην περίπτωση ενός νησιού της Χαβάης, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Reuters, o αμερικανός κροίσος αγόρασε τον Ιούνιο το 98% των 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων συνολικής έκτασής του νησιού Λανάι από τον επίσης δισεκατομμυριούχο, 89χρονο Ντέιβιντ Μέρντοκ, έναντι άγνωστου ποσού. Πληροφορίες κάνουν λόγο συμφωνία ύψους 500-600 εκατ. ευρώ (αποτελούσε την τιμή πώλησης), ποσό που δε μειώνει και ιδιαίτερα την αμύθητη περιουσία του «πολύ» Έλισον, των 41 δισ. δολαρίων.

Το νέο απόκτημα του Έλισον, έκτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης, περιλαμβάνει δύο θέρετρα Four Seasons, γήπεδα γκολφ, οικισμούς και εμπορικά συγκροτήματα, καθώς και μεγάλες εκτάσεις δέντρων ανανά (γι’ αυτό και αποκαλείται και «Νησί του Ανανά») που δεν έχουν αξιοποιηθεί προς το παρόν.

Με… σασπένς η αποκάλυψη των σχεδίων του

Οι 3.000 κάτοικοι του νησιού περίμεναν με αγωνία να μάθουν τα σχέδια του αμερικανού μεγιστάνα, ο οποίος παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει κατοικία σε αυτό, επηρεάζει πλέον τις ζωές των ντόπιων.

Πριν αποκαλύψει τις προθέσεις του ο 68χρονος Έλισον, οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν για το πώς θα χρησιμοποιούσε το νησί, με μία εξ αυτών να μιλάει για νησί-καταφύγιο των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Ο Αμερικανός  κροίσος αποκάλυψε την Πέμπτη τελικά, για πρώτη φορά, τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC. «Αγαπώ τη Χαβάη και το νησί είναι ένα ενδιαφέρον project. Aυτό που θα κάνουμε είναι να το μετατρέψουμε σε ένα μοντέλο βιώσιμης επιχείρησης» είπε μεταξύ άλλων.

Ο δισεκατομμυριούχος μίλησε για τη δημιουργία βιολογικών αγροκτημάτων σε όλο το νησί, με την ελπίδα εξαγωγών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να βοηθήσει τους ντόπιους να ιδρύσουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι το νησί θα έχει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν υποδομές που θα μετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε γλυκό.

Στο νησί μπορεί κάποιος να μεταβεί μόνο με ελικόπτερα και μικρά αεροσκάφη. Διαθέτει μόλις 30 μίλια κανονικών δρόμων, ενώ δεν έχει φανάρια.

Διχασμένοι οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, από τη στιγμή που η οικονομία του Λανάι δεν μπορεί να σταθεί μόνο από τα έσοδα του τουρισμού. Ο ίδιος ο Έλισον δεν είχε πάντως καμία συνάντηση μαζί τους.

Αρκετοί είναι φυσικά οι γηγενείς που αμφισβητούν τις προθέσεις του έκτου πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, περιμένοντας πρώτα να δουν τις κινήσεις του.

Το πόσο αγνές προθέσεις μπορεί να έχει ο κοσμοπολίτης Λάρι Έλισον, γνωστός για την αδυναμία του στις πολυτέλειες και στην επίδειξη (έδωσε 157 εκατ. ευρώ για να κατασκευάσει ένα συγκρότημα ιαπωνκού στυλ στη Σίλικον Βάλεϊ) απαιτεί αρκετή συζήτηση….

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr