Το Ολυμπιακό κρασί που εκνευρίζει τους «αθανάτους»

Όλυμπος

Όλυμπος

Φέτος το καλοκαίρι πολλοί Άγγλοι εξέφραζαν την απογοήτευσή τους επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή των παραδοσιακών τους προϊόντων.

Χα, χα και join the club, που λένε. Όπως γνωρίζουμε καλά, αλλά και τόσοι άλλοι πριν από εμάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι για λίγους. Τόσο καλοστημένο, που δεν αφήνει χώρο ούτε στις πιο αγνές προσπάθειες ― όπως φαίνεται από την ιστορία που ακολουθεί. O Όλυμπος είναι ένα παγοσκέπαστο βουνό με υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.000 μέτρα.
Είναι τμήμα μιας ολόκληρης οροσειράς και έχει δώσει το όνομά του στη χερσόνησο που το φιλοξενεί. Στους πρόποδές του, ο «Ολυμπιακός Εθνικός Δρυμός» υποδέχεται 3,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν στην κοντινή μας Θεσσαλία αλλά στη μακρινή μας Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στην πανέμορφη πολιτεία της Ουάσινγκτον. Εδώ, στους πρόποδες του αμερικανικού Ολύμπου (Mount Olympus), της Ολυμπιακής Χερσονήσου (Olympic Peninsula) και δίπλα στο Olympic National Park, η Kathy Charlton μαζί με άλλες δύο γυναίκες-συνεταίρους είχαν την ατυχή έμπνευση να δημιουργήσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένα οινοποιείο.
Το ονόμασαν «Ολυμπιακά Κελάρια» και, όπως ήταν φυσικό, δήλωσαν πως τα κρασιά τους προέρχονταν από την «Ολυμπιακή Χερσόνησο».
Κακό που τους βρήκε! Από την ημέρα εκείνη η κα Τσάρλτον βρέθηκε στο στόχαστρο της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΑΟΕ), η οποία με απανωτά εξώδικα και αγωγές προσπάθησε (και προσπαθεί) να της απαγορεύσει τη χρήση του όρου «Olympic» ― κι ας είναι, στην περίπτωση αυτή, αληθινός γεωγραφικός προσδιορισμός που δεν έχει καμία σχέση, ούτε με την Αρχαία Ολυμπία ούτε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αλλά δεν είναι μόνο τα «Ολυμπιακά Κελάρια» της κας Τσάρλτον που βρίσκονται στο στόχαστρο των θεματοφυλάκων του Ολυμπιακού ιδεώδους. Όποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «Olympic» κινδυνεύει να δεχτεί την επίσκεψη του δικαστικού κλητήρα.
Έτσι, ένας δημοσιογράφος του Σιάτλ που εξέδωσε έναν τουριστικό οδηγό της ευρύτερης περιοχής με τίτλο «Best of the Olympic Peninsula» ενημερώθηκε από την ΑΟΕ πως δεν θα πρέπει να κάνει χρήση του Διαδικτύου για να τον προβάλλει, ώστε αυτός να μην έχει υπερτοπική εμπορική εμβέλεια.
Εξάλλου, πολλές είναι οι επιχειρήσεις της Ολυμπιακής Χερσονήσου της Ουάσινγκτον που λαμβάνουν απειλητικές επιστολές από τους «αθανάτους» εδώ και πολλά χρόνια, όλες με στόχο να περιορίσουν το «κακό» σε όσο πιο τοπικό επίπεδο γίνεται. Δεδομένου ότι η κα Τσάρλτον και οι συνεργάτες της δεν διέθεταν τον στρατό των νομικών συμβούλων της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί μαζί της ως εξής:
το οινοποιείο μπόρεσε να διατηρήσει το όνομά του και να συνεχίσει να αποκαλείται Olympic Wine Cellars, καθώς και να λειτουργεί τον ιστότοπο www.olympicwinecellars.com, αλλά με την προϋπόθεση πως οι πωλήσεις του θα περιοριστούν σε τοπικό, μόνο, επίπεδο.
«Βασικά με υποχρεώνουν να μείνω για πάντα μικρή», δήλωσε απογοητευμένη η Κάθι Τσάρλτον, η οποία ζητά να αλλάξει ο ομοσπονδιακός νόμος του 1998, που δίνει πλήρη έλεγχο της εμπορικής χρήσης της λέξης «Ολυμπιακός» στην ΑΟΕ.
Για την ιστορία, να πούμε πως το βουνό Όλυμπος της Ουάσινγκτον ανακαλύφθηκε το 1774 από τον Ισπανό εξερευνητή Juan Perez, ο οποίος αρχικά τού έδωσε το όνομα El Cerro de la Santa Rosalia. Στις 4 Ιουλίου του 1778, όμως, ο Άγγλος εξερευνητής John Meares τού έδωσε το σημερινό του όνομα «Όλυμπος».
H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε το 1894, δηλαδή 116 χρόνια αργότερα. Αναρωτιέται κανείς ποια θα ήταν η αντίδραση της ΔΟΕ εάν το δικό μας υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε την ιδέα να θεσπίσει Τοπικό Οίνο Αρχαίας Ολυμπίας και κάποιος έλληνας παραγωγός αποφάσιζε να βγάλει «Ολυμπιακό Κρασί».
Προφανώς θα έβγαζε καπνούς από τα αυτιά της για τον λόγο αυτό και μόνο θα έπρεπε οι οινοποιοί της Ηλίας να καταθέσουν άμεσα τις σχετικές αιτήσεις!

 Υ.Γ. Πέρα από οποιαδήποτε αρχαιολάγνα ή εθνικιστική κορώνα, πραγματικά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα θύματα που θέλουν να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες έτσι όπως τους κατάντησε η διεφθαρμένη παρέα των «Αθανάτων».

email
Πηγή άρθρου: fnl-guide.com