Βρετανία: Σε επίπεδο-ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Η Βρετανική σημαία

Η Βρετανική σημαία (Πηγή φωτογραφιας: sbctv.gr)

Η Βρετανία ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου ελλείμματος που κατέγραψε ποτέ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία υποδηλώνουν την μείωση της ζήτησης για τις βρετανικές εξαγωγές, ιδιαίτερα από την Ευρώπη, που πλήττει τις προσπάθειες της χώρας να βγει από την ύφεση.

Το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας διευρύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν και διαμορφώθηκε στα 10,1 δισ. στερλίνες τον Απρίλιο από τις 8,7 δισ. στερλίνες το Μάρτιο, οριακά χαμηλότερα από το έλλειμμα ρεκόρ των 10,2 δισ. στερλίνων που καταγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν 8,6% σε σχέση με το Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στις 23,8 δισ. στερλίνες, που αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 2006, κυρίως εξαιτίας των ασθενέστερων πωλήσεων χημικών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, και με τις χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, και μιας πτώσης στις εξαγωγές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν 2,5% από το Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στις 33,9 δισ. στερλίνες, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων αγορών ενδιάμεσων αγαθών, πετρελαίου και πολύτιμων πετραδιών από το εξωτερικό, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία.

Σε μια ένδειξη ότι η ζήτηση από την Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ασθενής, όπου αρκετές χώρες έχουν περιέλθει σε ύφεση, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών με την ΕΕ διευρύνθηκε στις 4,9 δισ. στερλίνες, που είναι το μεγαλύτερο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων.

Αν και τα μηνιαία στοιχεία είναι μεταβλητά, φαίνεται πως αποδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός Cameron και οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να δώσει ώθηση στο εμπόριο με τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξισορροπήσει την μειούμενη εγχώρια ζήτηση και την κρίση στην ευρωζώνη, δεν αποδίδουν.

email
Πηγή άρθρου: capital.gr