«Ξέπλυμα χρήματος από ναρκοκαρτέλ» στην HSBC

HSBC

Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, μεταξύ 2007 και 2008 το υποκαστάστημα της HSBC στο Μεξικό, μετέφερε 7 δισ. δολάρια σε μετρητά στο υποκατάστημα των ΗΠΑ, ποσό που δικαιολογείται σύμφωνα με τις αρχές «μόνο αν περιλαμβάνει ναρκο- χρήμα».

Για ξέπλυμα χρήματος από τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού χρησιμοποιήθηκε η βρετανική τράπεζα HSBC, όπως προκύπτει μετά από έκθεση της αμερικανικής γερουσίας που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατά την οποία αναμένεται να καταθέσουν στελέχη της τράπεζας.

Η χαλαρότητα στους ελέγχους μετέτρεψε την HSBC σε εργαλείο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ναρκοκαρτέλ του Μεξικού, ενώ «ύποπτα» κεφάλαια από τα νησιά Κέιμαν, την Συρία, το Ιράν και την Σαουδική Αραβία, πέρασαν επίσης από την βρετανική τράπεζα, όπως διαπιστώνει η Γερουσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, μεταξύ 2007 και 2008 το υποκαστάστημα της HSBC στο Μεξικό, μετέφερε 7 δισ. δολάρια σε μετρητά στο υποκατάστημα των ΗΠΑ, ποσό που δικαιολογείται σύμφωνα με τις αρχές «μόνο αν περιλαμβάνει ναρκο- χρήμα».

Η τράπεζα στο Μεξικό είχε μια πλούσια γκάμα «υψηλών» πελατών που συνδέονται με τα ναρκο-καρτέλ και έναν μεγάλο αριθμό λογαριασμών που επρόκειτο να κλείσουν εξαιτίας «ύποπτης δραστηριότητας» ωστόσο το κλείσιμο, όπως επισημαίνεται, καθυστερούσε.

Η έρευνα της Γερουσίας, αποκαλύπτει επίσης ότι η HSBC συνεργαζόταν με την σαουδαραβική τράπεζα Al Rajhi, στελέχη της οποίας έχουν συνδεθεί με την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων και δη της Αλ-Κάιντα.

Επιπλέον, το υποκατάστημα των ΗΠΑ διαχειρίστηκε περί τις 25000 συναλλαγές με το Ιράν, μεταξύ 2001-2007, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας και ορισμένα στελέχη της τράπεζας γνώριζαν αυτή την πρακτική, ήδη από το 2001, σημειώνεται στα συμπεράσματα της αμερικανικής Γερουσίας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, απέτυχε να ελέγξει αποτελεσματικά την βρετανική τράπεζα. Το πόρισμα δίνεται στην δημοσιότητα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον βρετανικό τραπεζικό τομέα, οι πρακτικές του οποίου περνούν από κόσκινο από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Γερουσία, διήρκησε ένα χρόνο. Κατά το διάστημα αυτό μελετήθηκαν 1,4 εκατομμύρια έγγραφα και πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 75 στελέχη της τράπεζας και ρυθμιστές του τραπεζικού τομέα, πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να καταθέσουν σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της πριν την ακροαματική διαδικασία, η HSBC δήλωσε ότι συμμορφώνεται με το νόμο και συμπληρώνει:

«Αναγνωρίζουμε ότι στο παρελθόν, έχουμε αποτύχει ορισμένες φορές να ανταποκριθούμε στα στάνταρ που οι ρυθμιστές και οι πελάτες αναμένουν…Πιστεύουμε ότι αυτή η περίπτωση θα παρέχει σημαντικά μαθήματα για όλο τον τομέα, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παράνομων παικτών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα»

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr