Λάθος δημοσίευματα – Η Ιερή Ελιά του Πλάτωνα είναι στο Γεωπονικό

Δημοσιεύματα για την ελιά του Πλάτωνα

Δημοσιεύματα για την ελιά του Πλάτωνα

Ανακοίνωση για την «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» που σύμφωνα με δημοσίευμα στο Ποντίκι, εκλάπη και έγινε καυσόξυλα, εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στην ανακοίνωση αυτή η Διεύθυνση υποστηρίζει ότι η Ιερή Ελιά είχε ξεριζωθεί το 1976, όταν έπεσε πάνω της λεωφορείο και ό,τι απέμεινε μεταφέρθηκε σε κτήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση, νεότερο δέντρο που είχε τη μορφή τριών κορμών. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς αφαιρέθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση που επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κορμός είχε απονεκρωθεί.

Και στο δημοσίευμα του «Ποντικιού» σημειώνεται ότι το δέντρο καταστράφηκε όταν έπεσε πάνω του το λεωφορείο, αναφερόταν όμως ότι κάποιες ρίζες έδωσαν και πάλι ζωή. Το δημοσίευμα έλαβε μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ. Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ανακοινώνεται ότι το ελαιόδεντρο, το λεγόμενο «Ιερή Ελιά του Πλάτωνα» το οποίο βρισκόταν έως το 1976 στην Ιερά Οδό, μεταξύ των αριθμών 89-91, ξεριζώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1976 όταν προσέκρουσε λεωφορείο στον κορμό του.

Ό,τι απέμεινε από τον αρχαίο κορμό μεταφέρθηκε σε κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου φυλάσσεται σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη.

Με ενέργειες του ίδιου Πανεπιστημίου στη θέση του παλαιού ελαιόδεντρου φυτεύτηκε νεότερο το οποίο είχε τη μορφή τριών κορμών, διαμέτρου 30 εκ. περίπου έκαστος. Ο ένας από αυτούς τους κορμούς ο οποίος είχε εν τω μεταξύ απονεκρωθεί αφαιρέθηκε την 6η Ιανουαρίου 2013 από αγνώστους. Οι δύο ζωντανοί κορμοί παραμένουν ανέπαφοι.»

email
Πηγή άρθρου: lifo.gr