Λίγο προσοχή στα νούμερα κύριε Παπαδάτε (Παύλος Παπαδάτος)

Ο Παύλος Παπαδάτος

Ο Παύλος Παπαδάτος.

Σε άρθρο του στην RealNews ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Παύλος Παπαδάτος  φροντίζει να κάνει ένα σχόλιο για το κόστος της ΕΡΤ, συγκρίνοντάς το με ένα υποθετικό επίδομα ανεργίας 150 ευρώ σε 200.000 «πτωχούς ανέργους».

Το άρθρο καταλήγει με τον εξής τρόπο:

«Σημείωση

Αν κάποιος σας έκανε την εξής ερώτηση: “Προτιμάτε να δίνει κάθε μήνα το κράτος –δηλαδή εσείς- από 150 ευρώ σε 200.000 χιλιάδες πτωχούς ανέργους ή να δίνει κάθε μήνα 30 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΡΤ ώστε να τα μοιράζονται οι 3.000 χιλιάδες «εργαζόμενοί» της”, εσείς, τι θα απαντούσατε;»

Παρότι η σύγκριση αυτή και από τον κ. Παπαδάτο αλλά και από εμάς θυμίζει τη λαϊκή φράση «μπερδεύουμε τη βούρτσα με τον Βρούτσα» ας δούμε λιγάκι τα στοιχεία γιατί το θέμα αυτό (η μισθοδοσία των… αργόσχολων υπαλλήλων της ΕΡΤ) έχει γίνει παντιέρα τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά όσο και από τους υποστηρικτές του κλεισίματος της ΕΡΤ (η οποία θα αντικατασταθεί, θεωρητικά, από την «πεντακάθαρη» ΝΕΡΙΤ).

Ας δούμε λοιπόν λιγάκι τα νούμερα.

Ο Παύλος Παπαδάτος, στο άρθρο του στην Real News αναφέρεται σε κόστος 30.000.000 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους.

Το νούμερο αυτό είναι τελείως πλασματικό.

Προκύπτει από μια μάλλον μπακαλίστικη διαίρεση του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ (300 εκ. ετησίως) διά του 10 (αντί του 12).

Και γιατί λέμε «μπακαλίστικη»;

Τα ετήσια έσοδα από το τέλος είναι 290 εκ. ευρώ, διαιρούμε διά του 12 και φυσικά, το τέλος αυτό δεν πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στους μισθούς.

Καταρχάς θα πρέπει να αφαιρέσουμε ένα ποσοστό 25% που πάει στο ΛΑΓΗΕ. Τί είναι το ΛΑΓΗΕ; Είναι ο «Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ» (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) ο οποίος συστάθηκε προκειμένου να εφαρμόζει τους κανόνες για τη λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4001/2011 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδιδομένων πράξεων και ιδίως τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό.

Τι δουλειά έχει η ΛΑΓΗΕ με την ΕΡΤ; Φυσικά καμία.

Γιατί δεν πληρώνουμε τέλος ΛΑΓΗΕ αλλά πληρώνουμε τέλος για την ΕΡΤ και πάει στην ΛΑΓΗΕ; Πρόκειται για άλλη μία ευρεσιτεχνία (κοινώς πατέντα) των κυβερνόντων.

Από εδώ χάνονται 75 εκ. ευρώ (σε πόσα επιδόματα ανεργίας αντιστοιχούν αυτά κύριε Παπαδάτε;). Για την ιστορία, το συνολικό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, υπολογίζεται στο τέλος του 2014 να έχει φτάσει το 1.4 δισ. ευρώ. Δείτε, όσοι ενδιαφέρεστε τη «συνεισφορά» των Energa και Hellas Power στο έλλειμμα αυτό, και περιμένετε με την ησυχία σας να πληρωθείτε όσοι προσφέρετε ρεύμα στη ΔΕΗ από εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Πάμε παρακάτω.

Από το ποσό που μένει, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα κέρδη της ΕΡΤ τα οποία το 2010 ήταν 20 εκ, και το 2011 42 εκ.

Γιατί να τα αφαιρέσουμε; Καλό ερώτημα αλλά η απάντηση βρίσκεται πάλι στις πατέντες των κυβερνόντων. Κανονικά, εφόσον το τέλος είναι ανταποδοτικό, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να επιστρέφονται στους καταναλωτές. Κάτι που φυσικά δε γίνεται και το ποσό αυτό πέφτει στις μαύρες τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού για να ξεπληρώνονται οι δανειστές μας (όχι μόνο φυσικά).

Γιατί δεν βάζει η κυβέρνηση μικρότερο τέλος από τώρα ή γιατί δεν τα πιστώνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως επιστροφή; Ας μην επαναλαμβάνουμε ανόητες ερωτήσεις. Γιατί έτσι θέλουν.

Πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης. Στο Νο1 καρκίνωμα της ΕΡΤ σύμφωνα με την κυβέρνηση, το τεράστιο εργατικό δυναμικό της και το κόστος του.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, για το 2012 το μισθολογικό κόστος μισθοδοσίας ανέρχεται στα 110.000.000 ευρώ τη στιγμή που το 2010 ήταν 140 εκ. και το 2011 121 εκ.

Προυπολογισμος

Υπάρχει μια σταδιακή μείωση του κόστους μισθοδοσίας δηλαδή, που προέκυψε φυσικά από την αλλαγή σύνθεσης του προσωπικού της. Βλέπετε που γίνεται μείωση εξόδων χωρίς να παίρνουμε κεφάλια εργαζομένων που ας δεχτούμε ότι απεργούν συχνά;

pj3kas5x[6]

Για το 2013 μάλιστα η κυβέρνηση είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό ποσό μόλις 83 εκ. ευρώ για μισθοδοσία (αν και στη συνέχεια, με ανακοινώσεις της το ανέβασε στα 91 εκ.).

Τι θα μπορούσε να γίνει; Μα φυσικά να συνεχιστεί ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ όχι μόνο στα έξοδα μισθοδοσίας αλλά στις εξωτερικές παραγωγές, στη διαχείριση των σταθμών της επαρχίας κ.λπ.

Ανεβάζοντας λοιπόν το μισθολογικό κόστος στα 90εκ περίπου, το μηνιαίο ποσό, κ. Παπαδάτε, που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία ανέρχεται σε 7.5 εκ. και όχι 30.

Είναι λίγα; Πιθανώς όχι. Θα πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε ότι η ΕΡΤ έχει σαν σκοπό τη διάδοση του πολιτισμού και της ενημέρωσης (εδώ γελάμε βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο) σε ΟΛΑ τα σημεία της ελληνικής επικράτειας, πράγμα απαραίτητο αλλά καθόλου κερδοφόρο.

Από αυτά τα χρήματα μάλιστα θα μπορούσε η κυβέρνηση άμεσα να γλιτώσει κάποια εκατομμύρια ετησίως από τις διάφορες σουρλουλούδες και δήθεν συμβούλους που διόρισε η σημερινή διοίκηση υπό την εποπτεία του Μπραβίσιμο Σίμου.

z0mb3gjb[2]

Αναρωτιόμαστε μάλιστα αν ο κ. Παπαδάτος προκειμένου να μειώσει έξοδα από τις επιχειρήσεις του απολύει όλους τους εργαζομένους και στη συνέχεια επαναπροσλαμβάνει κάποιους από αυτούς αφού φυσικά έχει πληρώσει κανονικότατα τις αποζημιώσεις τους.

Κι επειδή η κυβέρνηση διαρρέει από εδώ και από εκεί ψεύτικα ποσά για τους μισθούς στην ΕΡΤ οι μέσοι μισθοί των εργαζόμενων είναι οι παρακάτω:

5upuzlnk[2]

Το πρόβλημα, ασφαλώς και δεν ήταν η μισθοδοσία των εργαζόμενων στην ΕΡΤ. Αυτή θα μπορούσε σε 2-3 χρόνια να έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο και η ΕΡΤ να παράγει το ίδιο έργο. Όλοι γνωρίζουμε τις χατιρικές προσλήψεις που έγιναν τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των υπερασπιστών του «νοικοκυρέματος» της ΕΡΤ.

Ο λόγος που κλείνει η ΕΡΤ (αν τελικά κλείσει) είναι άλλος, πιο σύνθετος και πιο βρόμικος. Ένα κομμάτι του μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια θα πρέπει να αναζητηθούν στον τρόμο που προκαλούν στον Σαμαρά οι Γερμανικές εκλογές, στις απαιτήσεις τις τρόικας για άμεσες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, στην έπαρση που δημιούργησαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι απανωτές επιστρατεύσεις των απεργούντων εργαζομένων (ΜΕΤΡΟ, καθηγητές, κλπ.) καθώς επίσης στη δεινή θέση που βρίσκονται τα ιδιωτικά κανάλια τηλεόρασης, τα οποία διασώζονται προσωρινά με απανωτά υπερδάνεια από τις τράπεζες. Και μαντέψτε ποιος πληρώνει ήδη αυτά τα δάνεια μέσα από τις επαναλαμβανόμενες επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών…

Αυτό που δεν είχε πιθανώς υπολογίσει ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι το μαύρο που έριξε στα κρατικά κανάλια «ξεβάφει». Εκτός και αν ισχύει αυτό που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή το είχε υπολογίσει και είναι έτοιμος για τη μεγάλη και ηρωική έξοδο με αφορμή την… «ήττα στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, των συνδικαλιστών, του κομματικού κράτους, μπλα, μπλα, μπλα, μπλα…»

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

email
Πηγή άρθρου: kefalonitikanea.gr